Potrivit SIS, măsura a fost luată în contextul declarării de către Parlamentul Republicii Moldova a stării de urgență și constatarea că situația alarmantă privind răspândirea infecției a ajuns subiect al unor știri și campanii „cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”. „SIS atestă că administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip fake news sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova”, se mai spune în documentul din 19 martie.
Cu referire la lista site-urilor ce urmează a fi blocate, SIS-ul a precizat că în registrele persoanelor juridice comerciale și necomerciale din Republica Moldova nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care să figureze drept agenții de știri și să beneficieze, prin urmare, de garanții juridice conform legii.
Recent, președintele țării Igor Dodon a declarat că va propune măsuri de penalizare a instituțiilor media care vor publica știri false despre pandemie. Asemenea solicitări au răsunat anterior și în plenul Parlamentului. Inițiativa a fost criticată de juriști.
Citiți și: Combaterea știrilor false de către stat, între cenzură și respectarea drepturilor omului