Eşti aici

Dosarul „Banii lui Dodon din Bahamas”: o copie a contractului ce ar demonstra împrumutul de 1,5 milioane de euro, publicată de un deputat

23 Martie 2020
1346 de afişări
Deputatul Iurie Reniță a publicat pe pagina de Facebook o copie a contractului ce ar demonstra împrumutul de 1,5 milioane de euro între firma Westerby Limited din Bahamas și compania Exclusiv Media a deputatului socialist Corneliu Furculiță, care gestionează posturile de televiziune NTV Moldova, Exclusiv TV și ziarul „Argumentî i Faktî”. Potrivit lui Reniță, banii ar fi fost folosiți în favoarea lui Igor Dodon în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Potrivit documentelor publicate de deputat, contractul între cele două companii a fost semnat pe 15 februarie 2016, iar banii trebuiau să fie întorși peste un an – pe 27 februarie 2017. Contractul de împrumut a fost semnat de către  Zulphy Saday Santamaria Guerrero, directorul Westerby Limited, și actualul deputat socialist Petru Burduja în calitate de director al companiei Exclusiv Media.

Anterior, Reniță a publicat și alte copii din dosarul „Banii lui Dodon din Bahamas”, în care figurează mai mulți membri ai PSRM care ar fi semnat contracte de împrumut. Procuratura Generală (PG) a anunțat anterior că acțiunile de urmărire penală în dosarul pretinselor spălări de bani în care sunt vizate și persoane din PSRM continuă. PG a solicitat și „păstrarea statutului de neimplicare politică a instituției” și a cerut actorilor politici să nu manipuleze opinia publică. 

Despre tranzacția prin zone offshore, cu implicarea Exclusiv Media, RISE Moldova a scris încă în septembrie 2016. După publicarea anchetei jurnalistice, Corneliu Furculiță a declarat că toate tranzacțiile gestionate de compania Exclusiv Media au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională. În prezent, Exclusiv Media este administrată de către Ludmila Furculiță, soția lui Corneliu Furculiță.

Sursa foto: RISE Moldova