Eşti aici

Dosarul presei. De ce jurnaliștii nu s-au simțit în siguranță la protestele organizate de PD

10 Iunie 2019
1697 de afişări
Agresați, bruscați, atacați verbal și fizic. De toate acestea au avut parte jurnaliștii care au relatat despre protestele organizate de Partidul Democrat în zilele de 7,8 și 9 iunie curent în capitală. Media-azi.md a întocmit un dosar al presei, cu principalele încălcări la care au fost expuși reprezentanții mass-media pe parcursul celor trei zile.
 
Agora.md
 
La mitingurile din fața Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din seara zilei de 8 iunie, redacția Agora.md a fost nevoită să-și întrerupă transmisiunea live. Din cauza unor persoane agresive care instalau corturile, jurnaliștii nu s-au mai simțit în siguranță, iar în preajma MAI nu se afla niciun polițist.

Mihai Balan, președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență, a bruscat-o pe reportera Agora.md Anastasia Antoceanu. În timpul unei intervenții live, Balan a lovit reportera peste mână și i-a spus: „Du-te, fă, de aici!”.
 

Alți participanți la protest, la fel, au utilizat limbaj licențios la adresa jurnaliștilor, când aceștia le adresau întrebări.
Anticorupție.md
Reportera Anticorupție.md Mariana Colun, în timpul unui live pe Facebook, a fost agresată verbal de către o persoană care s-a prezentat drept veteran al războiului de pe Nistru care i-a interzis să filmeze. Ca și colegii săi de la Agora.md, ea susține că nu s-a simțit în siguranță în acel moment și a constatat lipsa reprezentanților organelor de drept lângă sediului MAI. „Argumentul că suntem în loc public, deci am dreptul să filmez, nu a funcționat. Am avut noroc de un bărbat care l-a retras din fața mea. De lipsa polițiștilor în zonă nici nu știu dacă are rost să pomenesc. Pe cine protejează poliția în țara asta?”, se întreabă retoric jurnalista pe Facebook.


 

Jurnal TV
 
Un participant la proteste, care instala corturi lângă clădirea Guvernului, în seara zilei de 8 iunie, le-a spus jurnaliștilor de la Jurnal TV să „plece acasă” și să nu filmeze. Reporterii au relatat în reportaj că acesta era în stare de ebrietate.

 

Newsmaker.md
 
Reporterii de la portalul de limba rusă Newsmaker.md au fost bruscați atât pe data de 7 iunie, când au avut loc primele proteste organizate de PD, cât și înzilele următoare. De altfel, deseori reporterilor de la Newsmaker.md li se reproșa să vorbească în „limba de stat”, iar unii protestatari le interziceau altora să răspundă la întrebări în rusă.
 
Manifestanții, potrivit jurnaliliștilor de la Newsmaker.md, se comportau agresiv în raport cu reporterii, iar unul dintre participanți a împins-o pe jurnalista Olga Gnatkova pentru că aceasta a încercat să-i adreseze întrebări. De asemenea reportera a fost amenințată și nu i s-a permis să filmeze.

 
 
Pe data de 7 iunie, reporterul Newsmaker Nicolai Paholnițchi a fost împins, amenințat și somat să înceteze să filmeze, în timp ce discuta cu participanții la miting.


 

PRO TV
 
Duminică, 9 iunie, reportera PRO TV Chișinău a încercat de mai multe ori să se apropie de liderul democraților, Vlad Plahotniuc, însă a fost luată pe sus de unul dintre bodyguarzi. Din imagini se vede cum aceștia o îndepărtează cu forța de politician.
 


TV 8
 

Reporterii TV 8, care au transmis în direct atât la televizor, cât și pe rețelele de socializare, la fel, s-au ciocnit cu o atitudine ostilă din partea participanților la manifestațiile organizate de democrați.
 
Reportera TV8.md Daniela Cuțu a fost gonită de un protestatar, în apropiere de clădirea Guvernului. Aceasta s-a apropiat de un grup de manifestanți, care își împărțeau sticle cu apă, după finalizarea manifestației organizată de PDM, din 9 iunie, și le-a adresat mai multe întrebări. La întrebarea „De ce ați venit aici?”, aceștia i-au răspuns astfel: „Ca să te vedem pe tine ce frumoasă ești…”.

 
 
Ulterior, unul dintre protestatari a început să o intimideze să nu filmeze și să se ducă de aici. „Ți-am spus să nu mă filmezi”, a spus pe un ton agresiv un bărbat filmat de către cameraman.
La un moment dat acesta s-a răstit la ea: „Du-te, uăi, sau tu nu înțelegi?!”, iar când reportera a închis telefonul, acesta a stropit-o cu apă.


 
Ceva mai devreme, în timp ce manifestanții se adunau în cartierul Telecentru, unul dintre protestatari și-a stins țigara de microfonul TV 8, deteriorându-l.


 
În aceeași zi, pe 7 iunie, un protestatar a amenințat o reporteră de la TV 8: „Tu azi poliubomu o să mănânci bătaie!)

 Unimedia.info
Reporterii de la Unimedia.info, la fel, pe tot parcursul protestului din 9 iunie,au fost bruscați și intimidați de paza de corp a conducerii de vârf a democraților și membrii Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, atunci când încercau să acorde întrebări liderilor Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, Pavel Filip și Andrian Candu.


 
Din imagini se observă cum reprezentanții pazei manifestă violență față de reporteră. De fiecare dată când jurnalista încerca să se apropie de Vlad Palhotniuc și Pavel FIlip, aceștia o împingeau și o îndepărtau din mulțime. Doar într-o clipă Vladimir Plahotniuc i-a oprit pe bodyguarzi și le-a spus să o lase pe jurnalista să-și facă munca, însă nu a vrut să răspundă la întrebări și a rugat-o să vină mai târziu cu întrebările, iar după aceasta, o altă persoană a îndepărtat-o de Plahotniuc.
 

Ziarul de Gardă
 

În timpul manifestației din 9 iunie, ex-deputatul PD Cornel Dudnic a bruscat-o pe reportera Ziarului de Gardă, Aliona Ciurcă. Din imaginile video se vede că fostul deputat i-a rupt rucsacul.

Întrebat de reporteră de ce-și permite o astfel de atitudine, acesta s-a prefăcut a nu înțelege despre ce este vorba și a replicat: „Nu aveți soviste!”.
 

Ulterior, Dudnic și-a cerut scuze pentru cele întâmplate într-un comentariu pentu Unimedia.info.  Acesta a spus că nici nu a observat că i-a rupt rucsacul reporterei.
 
„Îmi pare rău că această domnișoară a nimerit în așa o situație. Aș vrea ca jurnaliștii să nu scoată din context și să publice tot materialul video pe care îl au. Această domnișoară mergea în fața mea, iar mulțimea din spatele meu m-a împins și eu am călcat-o pe picior. Am rugat-o să se dea la o parte pentru că o călcam pe picioare. Domnișoara s-a comportat foarte insistent, voia un interviu. Din urmă, mulțimea mă împingea și, ca să nu cad, m-am sprijinit pe oamenii din fața mea. Rucsacul s-a rupt și eu nici nu am observat”, a declarat Dudnic.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent a făcut apel către politicieni, simpatizanți ai formațiunilor politice, angajați ai organelor de drept să respecte drepturile reprezentanților mass-media, implicați în reflectarea actualelor evenimente.

De asemenea, Amnesty International  Moldova a îndemnat forțele de apărare a ordinei de drept să nu tolereze comportamentul agresiv față de jurnaliști și să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.