Directorii executivi ai celor două organizații de media, Nadine Gogu și Petru Macovei, au atras atenția că în ședința precedentă a CCA, din 11 noiembrie, sancțiunile nu au fost aplicate gradual, în conformitate cu prevederile Codului audiovizualului.
Potrivit directoarei CJI, există bănuiala că CCA a acordat în mod repetat amenda maximă de 5400 de lei unor radiodifuzori, în locul sancțiunii de retragere a dreptului de plasare a publicității, „pentru că unii radiodifuzori în al doilea tur de scrutin au avut un comportament ceva mai echilibrat și, respectiv, în raportul care va fi prezentat săptămâna viitoare aceste posturi ar putea să apară mai bine și față de ei nu se vor aplica sancțiuni. În schimb, se vor aplica sancțiuni față de ceilalți, care au rămas pe „baricade” și, eventual, vor fi sancționați”.
Totodată, Nadine Gogu a amintit că, pe parcursul acestei campanii electorale ONG-urile de media au îndemnat CCA - ul să fie mai activ, să prezinte mai des rapoarte de monitorizare și să aplice sancțiuni corespunzătoare, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Membrii CCA nu și-au învățat lecția și au avut același comportament, pe care l-au demonstrat și în campaniile precedente. În aceste condiții, „credem că ar fi indicat să-și dea demisia de onoare”, a subliniat directoarea CJI.
Directorul executiv al API, Petru Macovei, a accentuat că membrii CCA se fac vinovați de neaplicarea legislaţiei audiovizuale pentru garantarea dreptului la informaţie obiectivă. „Asociaţiile noastre de media cer demisia preşedintelui CCA, Dinu Ciocan şi a acelor membri ai CCA, care prin ineficienţa lor au viciat procesul electoral şi au lipsit cetăţenii acestei ţări de informaţii relevante despre campania electorală și programele candidaţilor. Faptul că unele televiziuni cu acoperire naţională, contrar legii, nu au organizat dezbateri pentru a informa cetăţenii despre candidaţi sau le-au organizat de dimineaţă, când nu le-a privit nimeni, denotă faptul că CCA, prin rolul care îi este atribuit de către Codul audiovizualului, ca garant al interesului public și reglementator legal, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, iar aceste posturi parazitează pe frecvenţele care sunt un bun public în R. Moldova și nu un bun al acelor proprietari de media pe care CCA, prin politica sa îi protejează, din câte ne dăm seama”, a menționat Petru Macovei.
O solicitare oficială privind demisia preşedintelui CCA și membrilor acestei instituţii va fi depusă la CCA pe 25 noiembrie, când CJI și API vor prezenta raportul final de monitorizare a mass-media în campania electorală.