Eşti aici

Două posturi de televiziune au fost amendate de CA cu câte 10.000 de lei

23 Septembrie 2020
982 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat posturile de televiziune TVC 21 și Televiziunea Centrală, primul - pentru încălcarea unor prevederi din condițiile licenței de emisie, ce vizează respectarea interesului superior al copilului, iar al doilea - pentru nerespectarea concepției generale a serviciului de programe al postului. Amenzile, a câte 10.000 de lei, au fost aplicate în cadrul ședinței din 23 septembrie.

În cazul TVC 21, sesizarea a fost depusă de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, care a solicitat examinarea unei ediții din septembrie a emisiunii „Important”, în care au fost prezentați copii aflați în condiții de vulnerabilitate fără ca identitatea acestora să fie protejată. Potrivit reprezentanților Centrului, neprelucrarea tehnică a imaginilor cu minori poate duce ușor la identificarea lor și, ulterior, la stigmatizare.  De asemenea, reprezentanții instituției au remarcat că, în emisiunea vizată, acestora nu li s-a oferit dreptul la replică. Aceștia au precizat pentru CA că au recepționat, ulterior, o invitație de a participa la emisiunea „Important” de la TVC 21 în următoarele zile.

Reprezentanții CA, care au monitorizat subiectul, au confirmat că, în cadrul ediției, un tată copii căruia au ajuns într-un centru de plasament a prezentat imagini cu aceștia. Mai mult, el a adus acuzații potrivit cărora minorii sunt ținuți „ilegal” în centrele de plasament pentru copii, în condiții „proaste”, și că ar fi bătuți acolo. Potrivit CA, postul nu a întreprins suficiente măsuri pentru a proteja identitatea copiilor care au fost prezentați în context negativ.

În apărarea sa, autoarea emisiunii, Margareta Răducan, a precizat ca a acționat legal pentru că a primit acordul părintelui ca să difuzeze datele despre copii și că bărbatul nu a fost decăzut de drepturi părintești. Jurnalista a precizat că emisiunea a fost difuzată în direct și ea nu știut că protagonistul va arăta fotografiile copiilor. „Misiunea jurnaliștilor este de a aborda o problemă. Înțeleg că este o situație dificilă și cred că este necesar să le dăm o mână de ajutor acestor copii. Nu cred că am făcut vreo greșeală. Tot ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat în emisie directă și tatăl a oferit aceste informații”, a explicat Margareta Răducan.

Membra CA Lidia Viziru a replicat că astfel de investigații jurnalistice sunt binevenite, dar menirea Consiliului este să analizeze situația din punct de vedere al acțiunilor postului de televiziune care a încălcat legea. „În astfel de cazuri (...) postului, de fapt, îi rămânea doar să acopere aceste imagini și să nu fie arătate pe ecran, dar însăși tema - să fie discutată și să fie pusă problema în discuție publică”, și-a expus ea opinia.

Televiziunea Centrală a fost sancționată pentru că nu a respectat concepția generală a serviciilor de programe. Potrivit monitorizării canalului, efectuată la solicitarea membrului CA Ion Robu, în perioada 7-13 septembrie postul a realizat doar 27% din 40% din volumul necesar de producție proprie.