Eşti aici

Două posturi TV, sancționate de CA pentru insuficiența produsului local și lipsa traducerilor în limba română

19 Mai 2021
767 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat Cinema 1 (în prezent CTC) cu 20.000 de lei și DTV (în prezent PEH TV) - cu 10.000 de lei, pentru insuficiența produselor audiovizuale locale și lipsa traducerilor. Amenzile au fost aplicate în cadrul ședinței din 19 mai, în urma examinării petițiilor Asociației Patronale a Radiodifuzorilor și a sesizării membrului CA Corneliu Mihalache. Petițiile au fost expediate până la schimbarea denumirilor canalelor din Cinema 1 în CTC și DTV în PEH TV. 

Asociația Patronală a Radiodifuzorilor a depus la CA 7 petiții în care a menționat că posturile de televiziune Cinema 1 și DTV nu ar fi realizat produsele audiovizuale necesare și nu au tradus operele audiovizuale difuzate în limba română. La același capitol s-a autosesizat și membrul CA Corneliu Mihalache.

Reprezentanții Cinema 1 au informat CA că sesizările organizației poartă un caracter declarativ și că prin intermediul petițiilor vor să exercite presiuni asupra anumitor furnizori de servicii media în contextul concurenței neloiale, utilizând Consiliul în scopuri proprii. Șefa CA, Ala Ursu-Antoci, a replicat că „nimeni nu ne utilizează”. 

Monitorizarea CA a arătat că postul de televiziune Cinema 1 a realizat 0% de programe audiovizuale locale necesare, în perioada monitorizată, iar DTV nu a atins cota necesară de cel puțin patru ore de astfel de produse. Mai mult, furnizorii de servicii media vizați au obligația de a transmite programe audiovizuale locale în proporţie de cel puţin 80% în limba română, iar 75% din conţinutul programelor respective trebuie să fie difuzat în orele de maximă audienţă. CA susține că televiziunile vizate nu au realizat nici această obligație. Mai mult, CA a atestat și lipsa traducerilor. 

Astfel, membrii Consiliului au sancționat Cinema 1 cu câte 10.000 de lei  pentru fiecare încălcare - privind traducerea filmelor artistice și difuzarea volumului necesar de produs local. Pentru aceleași încălcări a fost sancționat și postul de televiziune DTV. 

CA a aprobat schimbarea denumirii postului de televiziune DTV în РЕН TV, iar Cinema 1  - în CTC, printr-o decizie din 21 aprilie.