Eşti aici

Expert: măsurile privind combaterea extremismului adoptate în stânga Nistrului sunt caracteristice regimurilor autoritare

08 August 2014
1691 de afişări
Administrația de la Tiraspol merge pe calea regimurilor autoritare. Astfel a comentat analistul politic Oazu Nantoi decretul privind combaterea extremismului, emis de liderul din regiunea transnistreană, Evgheni Șevciuk. Decretul permite provaiderilor să restricționeze accesul la sursele de informare online.
 
Din 6 august, în regiunea transnistreană a intrat în vigoare decretul privind combaterea extremismului, emis de liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Potrivit acestui document, autoritățile locale vor putea bloca accesul pentru utilizatori către orice mijloc de informare, inclusiv pe Internet, dacă vor constata că are conţinut extremist.
 
Analistul politic Oazu Nantoi crede că Şevciuk încearcă să-şi sporească autoritatea sa şi a regimului în rândul cetăţenilor, şubrezită în ultimul timp, precum şi să se impună în faţa mass-media din regiune, care şi aşa e într-o situaţie critică.
 
„Regimul din stânga Nistrului este prin definiție autoritar, de la momentul constituirii și până în present el nu a admis niciun fel de pluralism de opinie. În stânga Nistrului, ca și în Rusia, nu există, de facto, niciun partid politic, iar majoritatea mass-media este subordonată regimului separatist”, a declarat Nantoi.
 
Potrivit expertului, administrația de la Tiraspol se află într-o criză profundă din cauza că tot mai mulţi locuitori din stânga Nistrului îşi perfectează pașapoarte biometrice moldovenești, iar agenții economici din regiune își intensifică relațiile cu Uniunea Europeană. „Devine tot mai evidentă lipsa oricăror justificări pentru existența acestui regim”, a subliniat Oazu Nantoi.
 
Decretul liderului de la Tiraspol este determinat şi de un alt factor - eșuarea planurilor preşedintelui rus Vladimir Putin de a prelua controlul asupra Ucrainei, iar ulterior și asupra regiunii transnistrene, crede analistul politic. „Regimul din stânga Nistrului se află într-o stare de degradare avansată şi a purces la aşa-zisa strângere a șuruburilor. Evgheni Șevciuk și așa nu era foarte liberal. Să ne amintim că şi până acum au fost închise mai multe forumuri de comunicare pe Internet care-și permiteau opinii negative în raport cu el“, a explicat Nantoi.
 
Analistul crede că măsurile privind combaterea extremismului adoptate de administrația autoproclamatei republici din stânga Nistrului sunt caracteristice regimurilor autoritare. „După ce s-a plimbat cu Nina Ștanski prin Europa, Evgheni Şevciuk a fost în Crimeea, unde s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Este evident că acum regimul lui Șevciuk, în baza indicațiilor de la Moscova, încearcă să nu admită pierderea pozițiilor Federației Ruse în regiune și a ales calea tradițională, represivă, caracteristică tuturor regimurilor autoritare din lume“, a concluzionat Oazu Nantoi.

Sursa foto: http://gdb.rferl.org/