Eşti aici

Expert media: În Consiliul de Observatori este lipsă totală de transparență

01 Iulie 2015
1689 de afişări

Ex-președintele Consiliul de Observatori (CO)  al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, Eugeniu Rîbca, referindu-se la numirea Olgăi Bordeianu în funcția de președinte al companiei, a atras atenția asupra lipsei de transparență din partea actualului Consiliu de Observatori.

Eugeniu Rîbca a comentat pentru Media Azi că, din cauza lipsei de transparență, nu putem ști  exact dacă compania publică a semnat contractul de muncă cu Bordeianu sau nu. În cazul în care acest contract nu a fost semnat, atunci, potrivit lui Rîbca, asistăm la o campanie de manipulare a opiniei publice în ceea ce privește concursul de alegere președintelui Companiei „Teleradio-Moldova”. Până la această oră, pe site-ul CO nu este publicată decizia privind numirea Olgăi Bordeianu în funcția de președintă a TRM.

În ședința din 30 iunie CO a examinat demersurile membrului consiliului, Petru Grozavu despre numirea Olgăi Bordeianu,  în lipsa acestuia, care se află în concediu. Ulterior, Grozavu le-a reproșat colegilor din consiliu că au tratat subiectiv și unilateral solicitarea sa de a anula decizia din 4 iunie și de a anunța un nou concurs. ”Motivele din care ceream acest lucru au fost doua și ambele legate de fals în acte. Unul: Olga Bordeianu nu-și certificase studiile pentru 2014, în realitate, un curs de două săptamâni la Academia Americana de Regie si Film, așa dupa cum indicase in CV si Doi (mult mai grav): Olga Bordeianu nu întrunea integral condițiile concursului pentru alegerea președintelui TRM (s-a constatat ca nu are mai mult de 9 ani de activitate în domeniul mass-media, în loc de 10, potrivit Regulamentului)”, se menționează într-o declarație a membrului CO, Petru Grozavu.

Expertul Eugeniu Rîbca este de părerea că atitudinea conducerii CO în asemenea caz ar fi trebuit să se bazeze pe o analiză rece a situației. ”În condițiile în care candidata nu are anii necesari de activitate în domeniu, numirea în funcție a unei persoane care nu întrunește condițiile expuse expres în Regulamentul ad-hoc al CO este o situație gravă”, a spus Râbca, adăugând: ”Cred că putem vorbi despre o problemă gravă în ceea ce priveste legalitatea activității acestui Consiliu de Observatori”.

În ședința din 30 iunie curent a CO Olga Bordeianuu a declarat că are o experiența mai mult de 9 ani în audiovizual și mai mult de 15 ani în mass-media.

”Este necesar de a analiza situația și de a se conforma datelor de fapt. (...). Odată ce au fost expuse anumite condiții de concurs, peste acele condiții de concurs nu putea trece niciun candidat. Ori, în caz contrar, fiecare dintre candidați are dreptul să atace decizia CO în instanța de judecată și să anuleze rezultatele concursului”, a menționat Eugeniu Rîbca.