Eşti aici

Expert media: Organizarea dezbaterilor electorale va fi o misiune imposibilă pentru unele posturi de radio și tv locale

17 Decembrie 2018
1067 de afişări
Administrațiile posturilor de televiziune și radio locale se vor confrunta cu dificultăți în organizarea dezbaterilor electorale în circumscripții, iar televiziunea publică  va avea probleme legate de acordarea timpului gratuit pentru fiecare concurent electoral. La aceasta a atras atenția directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL) Ion Bunduchi, pe care l-am rugat să comenteze prevederile ce se conțin în Concepția de reflectare a campaniei electorale de către mass-media, adoptată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului pe 6 decembrie curent.

Potrivit Concepției, radiodifuzorii naționali vot fi obligați, iar cei locali sau regionali vor fi în drept să organizeze dezbateri electorale în campania electorală pentru alegeri parlamentare în circumscripția națională. Și invers, radiodifuzorii locali și regionali vor fi obligați, iar cei naționali vor avea dreptul să organizeze dezbateri electorale în circumscripții uninominale.

De asemenea, potrivit documentului, radiodifuzorii publici vor trebui să acorde concurenților electorali timpi de antenă gratuit, în mod echitabil și fără discriminare, în baza principiilor de transparență și obiectivitate.

Ion Bunduchi s-a arătat critic față de modul în care a fost conceput noul cadru electoral din perspectiva reflectării alegerilor de către instituțiile media și a evidențiat mai multe probleme cu care s-ar putea confrunta radiodifuzorii în apropiata campanie. Potrivit expertului, nu este clar „cum un post de radio sau tv local, din Chișinău, va organiza dezbateri cu participarea candidaților din 11 circumscripții uninominale, câte are municipiul Chișinău?! Sau, cum va organiza dezbateri „Gurinel TV”, de exemplu?! Ca să nu mai întreb, cum va acorda radiodifuzorul public câte 1 minut pe zi, gratis, pentru fiecare concurent electoral?  Etc, etc. Deci, când s-au operat modificări la respectivele articole din Codul electoral, inclusiv la desenarea circumscripțiilor uninominale, nimeni nu s-a gândit  la posibile (mai degrabă, imposibile) modalități de informare a electoratului”, a comentat Ion Bunduchi.

Menționăm că, în primele 7 zile de la aprobarea de către Comisia Electorală Centrală a Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare și a referendumului republican în mijloacele de informare în masă, fiecare radiodifuzor va depune la Consiliul Coordonator al Audiovizualului o declarație privind politica editorială pentru campania electorală/referendum.

Alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale.