Eşti aici

GRT își modifică grila de emisie, dar „nu pune accent pe știri”

20 Septembrie 2016
1129 de afişări
Câteva emisiuni în limba găgăuză, un nou portal și un nou logotip - acestea sunt primele modificări aprobate de Consiliul de Observatori, pe care noua conducere a Companiei publice regionale „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT) urmează să le implementeze. Potrivit redactorului-șef al postului, Ivanna Checsal, scopul acestora este promovarea limbii găgăuze, dar și mărirea contentului propriu. De cealaltă parte, juristul Mihail Sirkeli, directorul Centrului „Piligrim-Demo” din Comrat, este de părerea că rolul unei televiziuni este de a informa populația, iar noile emisiuni nu vor completa golul de informație pe care îl resimt cetățenii din autonomie.

Contactată de Media Azi, Ivanna Checsal ne-a comunicat: „În grila de emisie GRT am introdus emisiunile în limba rusă: „Люблю готовить” (Îmi place să gătesc), „Юридические консультации” (Consultații juridice), precum și trei emisiuni în limba găgăuză „GRT Musaafirlitä” (GRT în ospeție) și două emisiuni destinate copiilor - „Tatlı düşlär” (Noapte bună, copii) și „Becerekli elcääzlär” (Mâini dibace). După o analiză a vechii grile de emisie, am constat că segmentul emisiunilor pentru copii nu este acoperit. Totodată, adăugarea numărului de emisiuni face să avem mai mult content propriu și să micșorăm contentul retransmis. În limba română va fi difuzat, ca și până acum, Buletinul de știri și Interviul săptămânii”.

Pe lângă aceste emisiuni, Compania GRT va avea o nouă pagină web și un nou logotip Astfel, consumatorii vor putea privi și asculta online toate emisiunile tv și radio. Lansarea logotipului și a site-ului va avea loc săptămâna viitoare, potrivit redactorului - șef al GRT.

Activistul civic Mihail Sirkeli, directorul Centrului de Tineret „Piligrim-Demo” de la Comrat, susține că modificările din grila televiziunii publice regionale nu vor fi pe măsură să transmită publicului mai multă informație de actualitate. În opinia sa, o televiziune publică ar trebui să acopere golul de informație din regiune și să contribuie la formarea unei opinii publice sănătoase. „Emisiunile pentru copii și promovarea limbii găgăuze sunt un lucru bun, dar la fel de important ar fi introducerea în grilă a unor emisiuni politice, analitice. Deocamdată nu se pune accent pe știri”, a comentat Mihail Sirkeli.

Compania publică regională „Gagauziya Radio Televizionu”  are o conducere deplină din iunie curent. Consiliul de Observatori l-a ales pe Vladimir Gîlcic în postul de director al acestei instituții.  Odată intrat în funcție, acesta a propus și candidaturile pentru redactori - șefi ai companiei, în funcția de redactor-șef al TV a fost aleasă Ivanna Checsal, iar de redactor-șef al postului de radio – Galina Mareseva.