Eşti aici

Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media s-a convocat în prima ședință. Ce s-a discutat?

13 Iunie 2017
3392 de afişări
Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media s-a întrunit marți, 13 iunie, în primă ședință, pentru a stabili prioritățile pe segmentul mass-media, regulamentul de lucru, dar și scopurile pe care și le propune.

Astfel, membrii grupului au punctat printre priorități: elaborarea strategiei de dezvoltare a mass-media din R. Moldova; elaborarea unui nou Cod al audiovizualului; elaborarea Strategiei privind Securitatea Informațională a țării; consultarea/definitivarea legislației privind accesul la informație (versus protecția datelor cu caracter personal, experiența țărilor UE în domeniu); elaborarea unei noi Legi a presei (presa scrisă și online); perfecționarea Codului Electoral privind reflectarea campaniei electorale în media; perfecționarea legislației privind publicitatea; perfecționarea legislației privind concurența; identificarea de soluții juridice privind oferirea de facilități fiscale pentru producția media autohtonă etc.

Toți participanții au salutat crearea grupului de lucru și au venit cu propuneri pentru o mai bună organizare a activității acestuia.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu,  a menționat că astăzi o mare provocare pentru jurnaliști este Legea privind datele cu caracter personal, care necesită îmbunătățiri. La fel, experta media s-a referit la situația din mediul online și la propunerile care se fac în ultimul timp de a reglementa spațiul virtual. „Noi tindem să spunem că e bine să nu reglementăm prea mult. Să se autoreglementeze presa ar fi perfect, dar într-adevăr există probleme pe anumite segmente...” Potrivit lui Nadine Gogu, CJI a expediat mai multe proiecte de legi în parlament care ar putea să îmbunătățească legislația în domeniu, iar în curând vor fi gata și un șir de amendamente la legea privind publicitatea.

Pentru o mai bună funcționare a grupului de lucru, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi, a propus crearea unor subgrupuri care vor discuta pe anumite segmente, vor veni cu propuneri, ulterior dezbătute de toți membrii. Totodată, el a precizat că este necesar de a vedea toate proiectele de legi înregistrate în parlament pe segmentul media, pentru a decide care trebuie refăcute și care pot fi luate ca bază.

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei,  o prioritate a grupului de lucru ar trebui să fie elaborarea unor „prevederi legislative și normative care ar stimula pluralismul mediatic”, precum și a unor măsuri de susținere a dezvoltării presei scrise din R. Moldova.”

În termen de două săptămâni, membrii grupului de lucru vor prezenta propunerile de îmbunătățire a legislației în domeniul mass-media, inclusiv proiectele asupra cărora s-a lucrat anterior, propuneri de îmbunătățire a regulamentului și formatului de lucru.

Sursa foto: www.realitatea.md