Eşti aici

Guvernul consideră „nejustificate și inacceptabile” propunerile deputatului Cobzac de a demonopoliza piața mass-media

06 Septembrie 2017
1690 de afişări
Guvernul a examinat în ședința de miercuri, 6 septembrie,  un proiect de lege prezentat de deputatul PLDM Grigore Cobzac, pentru modificarea și completarea mai multor acte legislative, privind reducerea fenomenului de monopolizare și concentrare a mass-mediei. Avizul Guvernului conține mai multe obiecții, iar unele propuneri nu au fost acceptate.

În inițiativa sa legislativă, deputatul PLDM, Grigore Cobzac, susține că persoanele din conducerea partidelor politice, precum și cele cu funcții de demnitate publică, inclusiv rudele acestora de gradul 1, nu trebuie să dețină  cumulativ „mai mult de 20% din capitalul social sau acțiunile unui radiodifuzor”.

Totodată, autorul proiectului de lege propune ca partidele politice să fie lipsite de dreptul de a deține televiziuni și radiouri.

La fel, deputatul a propus Consiliului Concurenței să monitorizeze anual radiodifuzorii „în vederea determinării existenței/inexistenței poziției dominante și concentrării în domeniul mass-media și publicității, precum și dezbaterea acestor rapoarte în plenul Parlamentului”.

În ceea ce privește Codul audiovizualului, Cobzac pledează în proiectul său de lege pentru concretizarea faptului că o persoană fizică sau juridică poate deține cel mult două licențe „dintre care una de televiziune și alta de radio”.

În cadrul ședinței Guvernului, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a criticat aceste propuneri. În opinia sa, inițiativa legislativă în cauză „nu ține cont de alte constrângeri sau de necesitatea respectării dreptului de proprietate și nici de faptul că în Parlament deja se lucrează la un document de politici mai vast și extins în acest domeniu, unde este și un grup foarte larg care cuprinde reprezentanții tuturor puterilor și societății civile - un grup recunoscut de experți”.

Referitor la modificarea propusă la Legea privind partidele politice, precum ca acestea să poată fonda orice mijloace de informare în masă în afară de posturi de radio și TV, Guvernul a calificat-o drept „nejustificată și inacceptabilă”.  

Membrii Guvernului nu au fost de acord nici cu propunerea privind interzicerea deținerii a mai mult de 20 la sută din capitalul social sau acțiunile unui radiodifuzor de către conducerea partidelor politice, persoanele cu demnitate publică împreună cu rudele lor de gradul 1.