Eşti aici

Guvernul propune pentru funcția de director al filialei MIR din Moldova un jurnalist afiliat PSRM

12 Decembrie 2019
1068 de afişări
Guvernul a propus candidatura jurnalistului Stanislav Vîjga, director al postului de televiziune Accent TV, considerat a fi afiliat Partidului Socialiștilor, pentru funcția de director al reprezentanței din Republica Moldova a Companiei interstatale de radio și TV MIR. Expertul media Ion Bunduchi remarcă faptul că prin această desemnare este continuată practica vicioasă de a numi în fruntea reprezentanței Republicii Moldova la MIR a unor persoane pe criterii politice.

Cabinetul de Miniștri a aprobat miercuri, 11 decembrie, eliberarea lui Valeriu Reniță din funcția de director al reprezentanței din Republica Moldova a Companiei interstatale MIR, în baza cererii de demisie. La aceeași ședință, Guvernul a propus candidatura lui Stanislav Vîjga pentru această funcție.

Ambele hotărâri ale Guvernului urmează a fi transmise Consiliului directorilor companiei interstatale MIR.

Stanislav Vîjga este director al postului de televiziune Accent TV, afiliat Partidului Socialiștilor, post de televiziune care, potrivit raportului de monitorizare a comportamentului presei în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente, a favorizat PSRM și pe președintele Igor Dodon. Același comportament a fost manifestat și în campania electorală pentru alegeri generale locale din toamnă, când Accent TV a favorizat candidatul PSRM în municipiul Chișinău.

Prin această numire, Guvernul continuă „practica păguboasă” de a desemna în fruntea filialei din Republica Moldova a MIR a unui afiliat al puterii, a comentat pentru Media-azi.md, expertul media, directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi.
„Ar fi foarte bine ca și în această funcție, chiar dacă reprezentantul este desemnat în baza altor norme decât cele naționale, pentru că e vorba de înțelegeri internaționale, să fie desemnat prin concurs public”, susține Ion Bunduchi. Pentru că, potrivit expertului, MIR „trebuie să promoveze niște adevăruri despre R. Moldova, dar nu să fie o porta-voce a guvernării”.

De asemenea, Ion Bunduchi susține că ar trebui regândit și modul de funcționare a acestei instituții interstatale, și anume, ca centrul acesteia să nu mai fie permanent la Moscova, unde se decide politica editorială. „Sediul central al MIR e la Moscova și atunci Moscova decide ce informație trebuie să dea fiecare republică ex-sovietică, astfel încât nu cumva să știrbească autoritatea sa. Cea mai bună soluție ar fi ca sediul central să fie transferat, prin rotație, în fiecare stat membru, o dată la câțiva ani”, consideră Ion Bunduchi.

Potrivit paginii sale oficiale - www.mirtv.ru - „Compania Interstatală de Televiziune și Radio MIR a fost creată în 1992 prin Acordul șefilor de stat din CSI pentru a reflecta  cooperarea politică, economică și umanitară, pentru formarea unui spațiu informațional comun și facilitarea schimbului internațional de informații”.