Eşti aici

Guvernul RM a aprobat proiectul Programului privind tranziția la TV digitală

13 Mai 2014
2428 de afişări
Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul Programului privind tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală terestră, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC). În același timp, în societate există păreri diferite referitor la necesitatea dezvoltării TV digitale.
 
În anunțul MTIC se spune că Întreprinderea de Stat Radiocomunicații este responsabilă de asigurarea tranziției de la televiziunea analogică terestră la cea digitală. Autoritățile afirmă că tehnologia digitală va fi asigurată în termenii stabiliți anterior, adică până în iunie 2015.
 
Procesul de tranziţie la emisia digitală terestră presupune o schimbare a tehnologiei, care va duce la modernizarea televiziunii. În mod teoretic, din 17 iunie 2015, niciun operator de televiziune nu va mai putea emite în format analogic. La acel moment, ar trebui să fie funcțional standardul DVB-T2 (Digital Video Broadcasting - Terrestrial), care permite ca pe o singură frecvență să fie creat un "multiplex" – un sub-canal ce poate emite până la 15 posturi TV la o calitate superioară a imaginii și sunetului. Semnalul TV va fi receptat cu ajutorul unor dispozitive numite "set top box" care pot fi conectate la orice televizor. De asemenea, unele modele de televizoare au astfel de dispozitive de recepționare încorporate.

Implementarea televiziunii digitale şi crearea oportunităţilor de informare din mai multe surse TV şi radio la nivel naţional, regional şi local a fost unul din angajamentele Guvernului Filat 2 și Guvernul Leancă. Mai devreme, proiectul programului privind trecerea la televiziunea digitală terestră a fost analizat de experții media, potrivit studiului „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”. Aceștia au constatat un șir de lacune în acel proiect, precum: difuzarea în primul multiplex a furnizorilor privați de servicii de televiziune cu acoperire și indice de audiență semnificativă, și condiții preferențiale la crearea multiplexelor. Potrivit experților, prevederile acestea contravin recomandărilor europene de utilizare a multiplexelor pentru asigurarea diversității și pluralismului, cât și pentru a preveni monopolizarea și concentrarea mass-mediei. Ulterior, o parte din propunerile experților au fost acceptate. Experții media au recomandat reprezentanţilor Guvernului ca proiectul Programului de tranziţie la televiziunea digitală terestră să fie îmbunătăţit, astfel încât implementarea acestuia să-şi atingă scopul esenţial: să aducă avantaje societăţii informaţionale în fiecare familie.

Într-un interviu pentru Media-azi.md la această tematică, președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, a fost de părere că sistemul digital cu multiplexe este deja învechit și că ar opta pentru dezvoltarea televiziunii prin satelit sau prin rețele de cablu optic.

O părere similară a exprimat și directorul general al companiei StarNet, Alexandru Machedon. Acesta a afirmat că procesul de digitalizare este prea scump și învechit. Machedon pledează pentru difuzarea semnalului prin fibra optică din considerente economice. ”Ne dorim pluralism de opinie, încurajarea și modernizarea mass-mediei, dar nu conştientizăm că mass-media de la noi este prea săracă ca să-și permită investiții în tehnologii scumpe și vechi”, a opinat directorul companiei pe blogul său.

Între timp, Guvernul ar trebui să adopte cadrul legal în contextul tranziției la televizunea digitală. Experții susţin că este necesară şi adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, ajustat la standardele europene, pentru a nu fi nevoie de a aduce numeroase amendamente la codul actual.

Sursa foto: http://3.bp.blogspot.com/