Eşti aici

How to. Ce greșeli să nu facem atunci când filmăm

02 Aprilie 2019
1215 afişări
Imaginile video sunt importante nu doar pentru televiziuni, dar și pentru portalurile media online. Mai mult, pe viitor video-urile vor fi mult mai căutate de către utilizatori, față de  alte tipuri de content. De această părere este jurnalistul Cristian Delcea, unul dintre fondatorii platformei media Recorder.ro. În palmaresul său se regăsesc mai multe documentare și reportaje video, apreciate și vizionate atât de publicul din România, cât și de peste hotare. Aflat la Chișinău, la invitația Centrului pentru Jurnalism Independent, unde  a desfășurat un training pentru jurnaliști, Cristian Delcea a dezvăluit unele secrete ale meseriei și în cadrul rubricii noastre How to.  Sfaturile sale sunt adresate în special reporterilor multimedia, care fac primii pași în profesie.
 
1. Nu uita să dai rec!
 
Una dintre cele mai stupide greșeli, dar pe care o facem cu toții la început, este că uităm să apăsăm pe butonul de înregistrare. De multe ori, fie ne îngrijorează și ne concentrăm foarte tare pentru a încadra personajul bine, pentru a vedea dacă sunetul e ok și, fiind foarte emoționați și prinși de acest moment,  uităm de ce este mai important – să dăm rec. Și s-a întâmplat de multe ori – bă, da unde e filmarea aceea, parcă am filmat ceva tare la momentul acesta?! O-o-o, înseamnă că am uitat să dau rec. E una din greșelile pe care le-am făcut și nu ne e jenă să recunoaștem că am făcut-o și probabil că o să o facă și alții și vrem să îi atenționăm.

 

 

2. Atenție la volum
 

Trebuie să ai grijă ca sunetul să nu fie „spart”. Adică să nu fie extrem de tare volumul, pentru că nu se va înțelege nimic din ceea ce vorbește omul, atunci când pui prea tare volumul microfonului.
 
 

3. Focusează imaginea 

De asemenea, ai grijă ca imaginea să fie focusată. Adică, să ai clarul pe fața omului care vorbește sau să fie el acolo, unde vrei tu ca el să fie. Să nu se ducă după cum vrea aparatul.


4. Fii atent la expunere

Este greșit să filmezi foarte expus. Foarte expus înseamnă atunci când intră foarte multă lumină în cameră și cumva „se arde” imaginea – asta se numește imagine arsă. Adică, apare foarte mult alb. Foarte mult alb înseamnă lipsă de informație – nu ai ce să mai faci la editare. Ai greșit imaginea – s-a terminat, e distrusă. E frustrant să te trezești că ai reportaj în care imaginea e distrusă și nu poți să folosești mare lucru din el.


5. Ține camera stabilă

O altă greșeală este nivelul de încadrare. Este destul de greu să încadrezi o imagine, dacă nu ai trepied. Sunt niște reguli de încadrare la interviu și trebuie să ții cont de ele ca să obții o imagine cât mai corectă și să nu îl enervezi pe privitor. Practic, asta e cel mai important. Privitorul trebuie să se simtă ok, să nu-l doară capul de la prea mult tremurat, de la prea multă mișcare a camerei. Mulți reporteri sunt tot timpul pe goană – filmează două secunde aici, mută camera încolo, caută altceva. E important, totuși, să ții camera cât poți de stabilă. Să te gândești că acea cameră de filmat cumva trebuie să replice privirea umană – tu nu te uiți deodată în toate părțile... Ești destul de stabil când privești, de exemplu, la un eveniment. Trebuie să ții cont de asta, ca să nu-l amețești pe om.


6. Nu privi întotdeauna ceea ce filmezi

Trebuie să ai o privire periferică. Tu nu trebuie să te uiți numai la mine, trebuie să vezi, dacă nu cumva se întâmplă ceva pe la spate – cade decorul ... e bine să surprinzi căderea aceasta. Adică, să vezi și ce se întâmplă pe lângă subiectul pe care îl filmezi. La un reportaj mai ales, la interviu nu prea se aplică.