30 Mai 2019
2810 afişări
Pe lângă cunoașterea legislației, este nesesar să știm și regulile tehnice de utilizare a aparatelor de zbor fără pilot. L-am invitat pe Veaceslav Sprîncean, profesor la Universitatea de Stat din Moldova și specialist în cadrul proiectului Oficiul de Educație pentru Drone, să ne explice cum se pilotează o dronă și ce reguli sunt obligatorii în cazul acestui aparat de zbor.
Sincronizați drona cu telecomanda
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să sincronizați drona cu telecomanda de pilotare. Se face o mișcare înainte și înapoi, pentru a verifica dacă s-a sincronizat. Cu joysticul din partea stângă, putem să accelerăm și să micșorăm drona – să o ridicăm și să o coborâm. Așa se produce mișcare pe axa Y. Pe partea dreaptă se face mișcare pe axa X sau, dacă dorim, să o mișcăm înainte sau înapoi.
Drona trebuie să fie orientată cu fața spre noi. Vedeți, aripile de culoare roșie arată că ea este cu față la noi, ca să nu ne dezorientăm în spațiu.
Drona trebuie să fie orientată cu fața spre noi. Vedeți, aripile de culoare roșie arată că ea este cu față la noi, ca să nu ne dezorientăm în spațiu.
Nu utilizați dronele în condiții climaterice nefavorabile
E de dorit să nu pilotați dronele în condiții climaterice nefavorabile. Pe timp de vânt sau ploaie bateriile se descarcă mai repede. Există drone care pot să zboare și pe ploaie, dar nu toate. Mai este o regulă. Din considerente de securitate, atunci când lansați drona, trebuie să aveți grijă ca persoanele din jur să stea în spatele pilotului.
Atenție la cablaj și la zonele permise
Pilotul trebuie să fie atent la anumite cabluri, pe care dronele, chiar fiind dotate cu senzori, pot să nu le observe. Totodată, ele trebuie să respecte înălțimea maximă permisă - 120 de metri. La o înălțime mai mare e periculos, pentru că pot zbura elicoptere.
La fel, trebuie să cunoașteți în ce zone este permis și în care este interzis zborul unor astfel de aparate. Există locuri unde poți filma doar cu anumite permisiuni, cum ar fi aeroportul, anumite locuri din oraș. Este mai ușor să obținem permisiuni de a filma pentru câmpuri deschise, agricole. Cel mai simplu se pilotează o dronă pe aeroporturi private.
Cum facem fotografii cu drona?
Atunci când îi programăm aparatului o anumită misiune, drona singură își ia zborul, execută comanda și se întoarce la punctul de plecare, fiind ghidată de GPS. Doar că în cazul dat trebuie să încărcăm hărțile și să îi dăm comanda. Putem să setăm drona astfel, ca ea să poată fotografia ori să facă filmări, sau să îndeplinească alte misiuni.