Eşti aici

Imaginea romilor în presa din Moldova, în continuare negativă

14 Noiembrie 2013
1911 afişări

Imaginea romilor în presa din Moldova are deseori conotaţii negative, având la bază stereotipuri şi prejudecăţi, au constat participanţii la clubul de dezbateri organizat de Centrul Naţional al Romilor. Experţii media recomandă jurnaliştilor să menţioneze etnia persoanelor în materialele lor doar atunci când lucrul acesta este relevant din punct de vedere editorial și să nu discrimineze pe criterii etnice.

Preşedintele Centrului Naţional al Romilor (CNR), Nicolae Radiţa, susţine că imaginea romilor apare într-o lumină preponderent negativă, iar materialele aşa-zis pozitive sunt în minoritate. Acesta crede că mass-media ar trebui să scrie cât mai obiectiv despre romi în momentul în care etnia unui om se menționează în articole. Radiţa este de părere că mass-media scrie puţine materiale pozitive despre romi deoarece, în general, presa preferă să scrie despre lucruri negative, dar şi pentru că în societate mai persistă o percepție mai puţină bună despre romi. ”Presa alimentează populaţia, trasându-le o latentă mai negativă atunci când e vorba despre reflectarea problemelor romilor sau despre atribuirea etniei în anumite informaţii de ordin criminal. Încearcă să-i poziţioneze într-o anumită sferă, cunoscând deja care este percepţia societăţii faţă de om”, a spus Nicolae Radiţa.

Asistentul de proiecte al CNR, Natalia Duminica, a declarat că se indignează atunci când vede o ştire cu tentă negativă în care romii sunt protoganişti chiar şi atunci când sunt nevinovaţi. Ea crede că presa ar trebui să scrie despre mai multe cazuri de succes ale persoanelor de etnie romă, schimbând astfel percepția societăţii faţă de acestea.

De aceeaşi părere a fost și directorul executiv al Asociației Presei Independente (API) și secretar al Consiliului de Presă, Petru Macovei. Acesta a spus că Centrul Național al Romilor ar trebui să prezinte reprezentanților mass-media istorii pozitive ale romilor care au reuşit în viaţă. Totodată, Macovei a atenţionat că presa ar trebui să renunţe la practica de promovare a stereotipizării comunităţii romilor în societate, folosită intens și de către politicieni. El a menţionat că lucrurile s-ar putea schimba dacă instituţiile media ”de rating” ar începe să transmită mesaje legate de acest subiect în mod echilibrat şi fără a da tonul pentru dezbateri.

Dezabaterea publică pe tema ”Imaginea romilor în mass-media” a fost organizată de Centrul Naţional al Romilor, cu participarea studenţilor de la Universitatea de Stat.