Eşti aici

IMAS: Mass-media, pe locul doi în topul încrederii populației în instituțiile din Moldova

19 Noiembrie 2013
2468 de afişări

Mass-media este pe locul doi în topul încrederii cetățenilor în instituțiile Republicii Moldova, potrivit celui mai recent Barometru Socio-Politic publicat de Institutul de Marketing și Sondaje (IMAS) Chișinău. Ca și în anii precedenți, populația are cea mai mare încredere în Biserică, în vreme ce pe ultimul loc s-a poziționat Procuratura Generală.

Datele au fost prezentate de directorul IMAS Chișinău, Doru Petruţi, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc marți, 19 noiembrie, la sediul agenției Info-Prim Neo. Astfel, peste 10 procente din participanții la sondaj au spus că au mare încredere în mass-media, iar peste 40% au mărturisit o oarecare încredere față de aceasta.

În ceea ce privește percepția oamenilor faţă de opoziţia parlamentară reprezentată de Partidul Comuniştilor din Moldova (PCRM), 39% dintre respondenţi au spus că în timpul guvernării comuniste presa a fost liberă doar în mică măsură, iar 14% cred că nu a fost deloc liberă. Numai 5% au considerat că presa a fost liberă în foarte mare măsură. Situația este aceeași și în privința respectării drepturilor omului în timpul guvernării PCRM, în vreme ce aproape 60% dintre intervievați au spus că a lipsit transparența actului de guvernare.

Autorii sondajului au întrebat participanții și în legătură cu relațiile externe ale Moldovei, îndeosebi summitul de la Vilnius din perioada 28-29 noiembrie. Din răspunsurile intervievaților, reprezentanții IMAS au considerat că evenimentul a fost mediatizat corespunzător și că populația este la curent cu ce urmează să se întâmple. Totuși, întrebați în legătură cu o eventuală opțiune în viitorul apropiat, scorul este foarte strâns între aderarea la UE (49,2%) și cea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (45,7%).

Barometrul Socio-Politic a fost realizat de IMAS la comanda IPN. În total, au fost intervievaţi 1,126 de respondenţi cu vârsta de peste 18 ani, din 76 de localităţi. Marja de eroare este de +/- 3%. Datele pentru sondaj au fost culese în perioada 19 octombrie - 11 noiembrie.