Eşti aici

A intrat în vigoare Legea nr. 218. La câte licențe va trebui să renunțe Vlad Plahotniuc?

14 Aprilie 2017
3128 de afişări
Deținătorii mai multor licențe de emisie sunt obligați să păstreze numai două dintre acestea, într-o unitate teritorial-administrativă, odată cu intrarea în vigoare, începând de vineri, 14 aprilie curent, a Legii  218 cu privire la modificarea și completarea Codului audiovizualului al R. Moldova. Precizăm, că singurul proprietar din R. Moldova care deține mai mult de două licențe de emisie este politicianul Vlad Plahotniuc.

Contactată de Media Azi, membra Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Olga Guțuțui, a comentat în felul următor noile prevederi: „Este foarte important ca aceste modificări să nu fie doar declarative. În opinia mea, abrogarea articolului II din Legea nr. 11 din 26 februarie 2016 ar fi trebuit să fie urmată de o altă normă, care ar stabili un termen exact (de exemplu, 30-45 de zile) în care proprietarii beneficiari ce dețin mai mult de două licențe de emisie să fie obligați să aducă regimul juridic al proprietății în domeniul audiovizualului în concordanță cu art. 66 alin. (3). Din păcate, s-a omis acest moment.”

Președintele CCA, Dinu Ciocan, ne-a comunicat că instituția pregătește o scrisoare oficială care va fi expediată radiodifuzorilor, prin care vor fi informați ca în termen de 30 de zile să se conformeze legislației în vigoare.

Conform declarațiilor cu privire la asigurarea transparenței proprietății publicate pe site-ul CCA, beneficiar al mai mult de două licențe este doar politicianul Vladimir Plahotniuc, care deține în total șase licențe, respectiv, pentru posturile tv Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV și posturile de radio Publika FM și Muz FM.
 
Dinu Ciocan a declarat pentru Media Azi că, în acest caz, Vlad Plahotniuc ar trebui să rămână cu patru din cele șase licențe.
 
Precizăm că art. 66, al. 3 stipulează că „O persoană fizică sau juridică poate deţine cel mult două licenţe de emisie în aceeaşi unitate administrativ-teritorială sau zonă, fără posibilitatea de a deţine exclusivitatea și poate fi acționar majoritar la cel mult doi radiodifuzori”.
 
Totodată, art. 2, lit. c. din Codul audiovizualului definește termenul de radiodifuzor drept „persoană fizică sau juridică avînd responsabilitatea editorială pentru alcătuirea serviciilor de programe destinate recepţionării de către public care asigură difuzarea acestora direct sau prin intermediul unui terţ”.