Eşti aici

Judecătoria Orhei a anulat ordonanțele procurorilor în cazul jurnalistului Victor Sofroni, care a fost acuzat de chemare falsă a poliției

05 Martie 2019
1804 afişări
Judecătoria Orhei a anulat, la 26 februarie 2019, ordonanțele privind începerea procedurii contravenționale, inițiate de Procuratura din Rezina în cazul lui Victor Sofroni, fondator al săptămânalului independent „Cuvântul” din or. Rezina și director al postului Impuls TV din or. Șoldănești. Procurorii îl acuzau pe Victor Sofroni de chemare intenționat falsă a poliției, în timp ce el doar le solicitase oamenilor legii să verifice informația, transmisă de surse anonime, despre o posibilă crimă. În pofida deciziei instanței, avocatul jurnalistului, Vitalie Zama, nu exclude că Procuratura o să emită o altă ordonanță pe același caz.

Fotografii anonime de pe Viber

Totul a pornit de la faptul că, la sfârșitul anului 2017, o persoană anonimă i-a trimis lui Victor Sofroni, prin aplicația Viber, niște fotografii cu un cadavru, informându-l că imaginile sunt făcute în fâșia forestieră de la hotarul dintre raioanele Rezina și Orhei. Pentru a verifica informația, jurnalistul l-a contactat pe șeful Poliției din Șoldănești, care la rândul său a transmis semnalul Inspectoratului de Poliție Rezina. Grupul operativ al poliției a verificat locul presupusei crime și nu a depistat niciun cadavru, iar ulterior s-a stabilit că imaginile fuseseră preluate de pe o pagină din Internet și se refereau la un caz care a avut loc în anul 2016 în Federația Rusă.

Poliția a intentat cauza penală, iar Procuratura a recalificat cazul

Urmare a acestei constatări, pe 4 ianuarie 2018, Poliția din Rezina a intentat pe numele jurnalistului o cauză penală pentru huliganism. La 29 iunie 2018, procesul penal a fost însă clasat, procurorul Ludmila Devderea din Rezina menționând, în dispoziția sa, că nu există faptele infracțiunii prevăzute de Codul Penal. După care, la 3 iulie 2018, în privința lui Sofroni a fost pornită deja procedura contravențională pentru „chemarea intenționat falsă a poliției”, prevăzută de Codul contravențional.

Victor Sofroni a contestat ordonanța emisă de Ludmila Devderea, considerând drept neîntemeiată pornirea procedurii contravenționale în privința sa și solicitând anularea acesteia. Însă, la 29 septembrie 2018, procurorul-șef interimar al raionului Rezina, Anatolie Malita, a respins contestația jurnalistului. Deoarece risca să fie sancționat cu o amendă și, totodată, nefiind de acord cu decizia procurorilor, Sofroni s-a adresat în instanța de judecată. El a solicitat anularea ordonanței de intentare a procedurii contravenționale din 3 iulie 2018, a punctului nr. 2 din ordonanța din 29 iunie 2018 și a ordonanței emise de procurorul Maliuta la 24 septembrie 2018.

Judecătoria Orhei (sediul Rezina) a declarat nulă ordonanța procurorului Ludmila Devederea, care a dispus pornirea procedurii contravenționale pe numele lui Victor Sofroni; ordonanța procurorului Anatolie Maliuta, prin care plângerea lui Sofroni împotriva ordonanței procurorului Ludmila Devederea fusese respinsă. Încheierea respectivă, împreună cu cauza penală în același caz, a fost expediată Procuraturii din Rezina, pentru expunerea repetată asupra temeiului clasării cauzei penale.

Instanța cere Procuraturii o expunere clară

De facto, instanța din Orhei a atestat că Victor Sofroni nu a avut vreo calitate procesuală în cadrul urmării penale, acesta nefiind audiat în calitate de bănuit sau de învinuit. În decizia instanței se menționează că procurorul a constat că în acțiunile lui Sofroni se întrunesc elementele unei contravenții, însă nu l-a audiat pe acesta în calitate de bănuit sau de învinuit. „Din conținutul ordonanței contestate rezultă că în acțiunile lui Victor Sofroni se conțin elementele unei contravenții, totodată se dispune clasarea cauzei penale pe motiv că nu există fapta infracțiunii. Prin urmare, odată ce procurorul nu s-a expus clar, dar confuz asupra temeiurilor juridice, care au servit drept motiv pentru adoptarea soluției contestate, instanța consideră necesară anularea ordonanței din 29.06.2018”, se menționează în decizie.

Astfel, judecătorul a cerut procurorului să se expună clar și concis asupra temeiului juridic de clasare a cauzei penale - încetarea urmăririi penale, scoaterea integrală a lui Victor Sofroni de sub urmărirea penală sau faptul că în cauza penală el nu este bănuit sau învinuit. Din acest motiv, instanța a considerat că actul contestat, din 29 iunie 2018, urmează a fi anulat în totalitate. În ceea ce privește ordonanța de intentare a procedurii contravenționale (din 3 iulie 2018) instanța a constatat că nu este competentă să se expună asupra legalității acestui act, pentru că este dreptul procurorului de a intenta asemenea proceduri și instanța este limitată din punct de vedere al competenței. „Totodată, procedura contravențională intentată în privința lui Victor Sofroni este obiectul unei alte examinări juridice și asupra acesteia urmează să se expună instanța competentă”, se menționează în decizia judecății.

„Nu este exclus că Procuratura o să emită o altă ordonanță...”

Vitalie Zama, avocatul jurnalistului, a explicat pentru Media-azi.md că pe 26 februarie s-a expus doar judecătorul Ivan Parii. Magistratul a anulat ordonanțele procurorilor, ce au fost emise pe marginea plângerilor depuse de Sofroni, dar urmează să se mai expună pe cauza contravențională și un alt judecător. „Două ordonanțe sunt anulate și sunt restituite materialele Procuraturii. Asta este ceea ce poate să facă instanța de judecată. În același timp, există și cauza contravențională, care se află în procedură la judecătoarea Veronica Cupcea din Orhei. La 4 martie s-a încheiat examinarea și la 20 martie o să fie hotărârea pe cauza contravențională”, a menționat Vitalie Zama. Totodată, apărătorul nu exclude că procurorii vor emite și alte ordonanțe pe acest caz. „Până la o altă ordonanță, acestea sunt anulate. Nu este exclus însă că Procuratura o să emită o altă ordonanță pe același caz”, a adăugat Vitalie Zama.

Centrul pentru Jurnalism Independent îi asigură jurnalistului asistență juridică în acest caz.

Anterior, ONG-urile de media au calificat drept absurde motivele intentării acestui proces și încadrarea juridică a pretinsei „contravenții”, în condițiile în care Victor Sofroni nu a făcut decât să solicite verificarea de către poliție a unei informații ce i-a fost transmisă de persoane necunoscute, și au solicitat clasarea dosarului.