Eşti aici

Judecătoria Orhei a dat câștig de cauză jurnalistului Sofroni

21 Martie 2019
1427 de afişări
Judecătoria Orhei (sediul Rezina) a încetat, printr-o hotărâre din 20 martie, procedura contravențională pornită de procuratura din Rezina în iulie 2018, în privința jurnalistului Sofroni, fondator al săptămânalului independent „Cuvântul” din or. Rezina și director al postului Impuls TV din or. Șoldănești. Judecătoarea Veronica Cupcea a decis astfel din lipsa faptului contravenției. Procurorii îl acuzau pe Victor Sofroni de chemare intenționat falsă a poliției, în timp ce el doar le solicitase oamenilor legii să verifice informația, transmisă de surse anonime, despre o posibilă crimă.

Astfel, instanța a ajuns la concluzie că acuzația imputată lui Victor Sofroni prin ordonanța privind pornirea procedurii contravenționale se prezumă a fi una declarativă, nefiind susținută prin probe certe. Instanța a mai constat că prin apelul telefonic, Inspectoratul de Poliție Rezina nu a fost alertat de către Victor Sofroni cu privire la imaginile pe care le-a primit, ci jurnalistul a cerut să i se infirme sau confirme informațiile date. Hotărârea este definitivă, însă cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Orhei.

Precizăm că ONG-urile de media au calificat drept absurde motivele intentării acestui proces și încadrarea juridică a pretinsei „contravenții”, în condițiile în care Victor Sofroni nu a făcut decât să solicite verificarea de către poliție a unei informații ce i-a fost transmisă de persoane necunoscute, și au solicitat clasarea dosarului.

Centrul pentru Jurnalism Independent îi asigură jurnalistului asistență juridică în acest caz.

Citiți și: Judecătoria Orhei a anulat ordonanțele procurorilor în cazul jurnalistului Victor Sofroni, care a fost acuzat de chemare falsă a poliției