Eşti aici

Juriștii pentru Drepturile Omului au lansat un proiect privind îmbunătățirea accesului la informația de interes public

27 Martie 2019
1038 de afişări
Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului a lansat, pe 27 martie, proiectul „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova”, care se va ocupa de schimbarea legii și a practicii judiciare în domeniul accesului la informație, responsabilizarea furnizorilor de informații, care obstrucționează în mod nejustificat accesul la informație și încalcă respectarea dreptului de acces la informație.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a crea un impact la nivel național prin cazuri de litigare strategică, fapt care ar putea produce schimbări sistemice semnificative în materie de acces la informația de interes public.

Prezent la eveniment, Sergiu Cornețchi, consultant principal în Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din cadrul Parlamentui, a subliniat că modificarea legislației în domeniu ar contribui la facilitarea accesului la informație și la responsabilizarea furnizorilor de informații.
Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, s-a referit la dificultățile pe care le întâlnesc jurnaliștii atunci când solicită informații de la instituțiile statului. Potrivit ei, acest proiect va fi o platformă de comunicare între funcționarii publici, jurnaliști și societatea civilă.

Pe durata proiectului, vor fi examinate 40 de cauze cu caracter strategic.. Au fost selectați avocații care vor identifica cazurile de obstrucționare a accesului la informație. Este vorba de B.A.A. „Hanganu, Tănase & Partenerii” și B.A.A. „Nagacevschi și Partenerii”. Totodată, mai mulți funcționari publici și jurnaliști din diferite regiuni ale Republicii Moldova, avocați și reprezentanți ai societății civile vor fi instruiți despre aspectele specifice ale Legii privind accesul la informație, ceea ce va contribui la dezvoltarea capacităților și abilităților de interpretare a Legii.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă care va permite persoanelor să expedieze materiale confidențiale de interes public jurnaliștilor și ONG-urilor, precum și să sesizeze cazurile de obstrucționare a accesului la informații în mod intenționat, protejând identitatea destinatarului.

Durata Proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova” este de un an.

La lansarea proiectului au participat reprezentanți ai Parlamentului, Cancelariei de Stat, funcționari publici, jurnaliști, avocați, reprezentanți ai societății civile.