Eşti aici

Jurnaliști din Belarus, în vizită în Republica Moldova

27 Februarie 2014
2195 de afişări

Un grup de jurnaliști din Belarus a vizitat, săptămâna aceasta, Republica Moldova pentru a învăța despre relația presei autohtone cu autoritățile statului și modul de lucru al societății civile. Vizita a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Printre jurnaliști s-au aflat Andrei Pachobut, corespondent al ziarului polonez Gazeta Wyborcza care apare în Belarus și președintele Asociației Jurnaliștilor din Belarus, Zhanna Litvina, care au împărtășit echipei Media Azi impresii despre Republica Moldova și despre cum se practică jurnalismul în țara lor.

Andrei Pachobut a povestit că a fost condamnat la închisoare după ce a fost găsit vinovat de defăimarea președintelui Aleksandr Lukașenko. Jurnalistul și-a amintit că a fost eliberat și datorită intervenției președintelui american Barack Obama, care s-a pronunțat pe marginea acestui caz în timpul unei vizite în Polonia în 2011.

Pachobot a mai spus că este plăcut impresionat de situația presei din Moldova și de atitudinea guvernanților față de jurnaliști, de condițiile de muncă ale acestora. ”Din punctul meu de vedere, se pare că cea mai mare reușită a guvernanților de aici este situația mass-media. Presa este liberă, activează în condiții normale și este influentă - societatea urmărește ce spune presa”, a spus belarusul.

Acesta a explicat că în Belarus situația presei este mult mai proastă. Autoritățile contactează doar presa care este apropiată puterii, iar atitudinea față de presa independentă este una dușmănoasă, a susținut jurnalistul. Potrivit acestuia, în Belarus domină presa apropiată puterii. ”Toate televiziunile și radiourile deservesc puterii”, a spus Pachobut.

El a adăugat că în Belarus au rămas doar câteva ziare independente, care au un tiraj foarte mic și se confruntă cu mari probleme. Până și prețurile la hârtie pentru ziar diferă – ziarele de stat au un tarif, iar ziarele independente altul. Aceeași situație se regăsește și în ceea ce privește distribuția ziarelor și plasarea publicității, a precizat jurnalistul. El a spus că antreprenorii care plasează publicitatea în ziarele independente sunt ulterior hărțuiți de organele de stat. ”Aceste lucruri au constrâns presa liberă atât de tare încât, dacă nu ar fi susținerea financiară din Occident, atunci nu ar mai exista acest tip de presă în Belarus”, a conchis acesta.

Totuși, a menționat Andrei Pachobut, crește numărul cetățenilor care preferă să se informeze de pe internet, iar resursele online neafiliate puterii deseori depășesc cu miile celelalte site-uri în ceea ce privește numărul de vizitatori.

La rândul său, președintele Asociației Jurnaliștilor din Belarus, Zhanna Litvina, s-a referit la diferențele legate de condițiile de activare a presei din ambele țări. Litvina s-a aratăt impresionată de legea privind accesul la informație în Republica Moldova. ”Aici am auzit că parlamentarii discutau despre o posibilă reducere a termenului de 30 de zile în care autoritățile se obligă să răspundă la solicitarea jurnaliștilor, în caz de urgență. La noi nici nu pot să visezi la așa ceva cunoscând atitudinea oficialilor față de presă”, a spus președintele asociației.

Litvina a mai spus că societatea civilă din Belarus nu are o portavoce puternică și asta din cauza regimului autoritar lui Lukașenko și a lipsei condițiilor de dezvoltare a presei libere. Există o serie de legi, inclusiv cele ce țin de defăimarea puterii și a țării în general, de care autoritățile fac uz în acțiunile împotriva reprezentanților presei independente. Jurnalista este de părere că în Belarus, din cauza dominației presei afiliate guvernării, mentalitatea cetățenilor este una formată de propaganda statului. Zhanna Litvina insistă că în țara ei ar trebui să se producă demonopolizarea presei de stat pentru a aduce mai multă certitudine în viitorul țării.

Vizita celor 12 jurnaliști din Belarus, din perioada 24-26 februarie, a fost organizată de CJI cu sprijinul financiar al Free Press Unlimited. Timp de trei zile, profesioniștii media au avut întâlniri cu reprezentanți ai presei din Moldova, ai societății civile, cu membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Consiliului de Presă și cu analiști politici. De asemenea, ei au discutat despre integrarea europeană și cooperarea bilaterală cu parlamentari, consilieri ai Primului Ministru și cu viceminiștri ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Foto: Emil Stoianov