Eşti aici

Jurnaliștii invocă în continuare dificultăți în accesarea datelor publice guvernamentale. Ce spun autoritățile

14 Septembrie 2021
1237 de afişări
Jurnaliștii continuă să întâmpine dificultăți în accesarea informațiilor publice despre companiile înregistrate în Republica Moldova și alte date de interes public de pe platformele guvernamentale. Autoritățile recunosc faptul că există probleme și invită presa să identifice categoriile de date la care ar dori să aibă acces în mod prioritar. Subiectul a fost abordat în cadrul unui club de presă organizat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) pe 14 septembrie. 

Jurnalistul Ion Preașca, redactor al portalului Moldstreet.md și membru al echipei RISE Moldova, a menționat în timpul discuțiilor că unele portaluri guvernamentale nu funcționează sau generează erori în zilele de odihnă, iar uneori și în zilele de muncă. Potrivit lui, o parte din datele accesate sunt învechite și nu pot fi utilizate de jurnaliști. „Informația care se generează este învechită cu 3-4 luni. Desigur, în astfel de cazuri, suntem nevoiți să căutăm alte soluții pentru a confirma, de exemplu, dacă Ion Preașca este proprietarul unei firme sau nu mai este proprietar, fiindcă în trei luni poate să se schimbe proprietarul de patru ori. E vorba de actualizarea acestor date”, a remarcat el. 

Jurnalistul susține că el și colegii au renunțat la obținerea extraselor despre companiile din baza de date deținută de Agenția Servicii Publice (ASP) din cauza procesului „îngreunat”. „Înainte, aveam un abonament, plăteam serviciile lunar, câștiga bani și ASP. Acum, utilizăm serviciile când avem o strictă necesitate. Atât de mult s-a îngreunat procesul sub pretextul protecției datelor cu caracter personal. Eu am impresia că dacă se revine la sistemul vechi ar fi mult mai bine pentru toți”, a mai spus Ion Preașca.

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a recunoscut că sistemele informaționale din Republica Moldova nu întotdeauna activează conform parametrilor necesari și că autoritățile discută despre un nou model de guvernanță IT în ceea ce privește sustenabilitatea și calitatea serviciilor prestate, inclusiv a site-urilor guvernamentale. Potrivit lui, un astfel de sistem va fi asigurat în termen de 6-9  luni. „Eu nu cred că am să divulg mare secret. De exemplu, sunt autorități care nu au niciun specialist de cea mai mică calificare în IT. Au și ele unele resurse informaționale pe care le accesează publicul și se indignează de ceea ce văd acolo”, a explicat Iurie Țurcanu.

Funcționarul susține că „astăzi, din cauza unor procese care durează inexplicabil de mult în unele birouri, informația despre modificările făcute de agenți economic și chiar în registrul de stat al populației ajunge cu foarte mare întârziere”. 

Directoarea AGE, Olga Tumuruc, a amintit de un proiect de lege care nu a fost promovat de Parlament cu privire la facilitarea accesului jurnaliștilor la o serie de informații din registrele oficiale.  Ea a îndemnat presa să vină cu propuneri privind datele pe care ar dori să le acceseze în primul rând. „Opinia mea este că nici nu avem nevoie de modificări legislative ca să asigurăm accesul la date pentru jurnaliști. Este nevoie doar de un dialog. De ce? Fiindcă organizarea accesului la date fără implicarea consumatorului de date este, practic, aproape imposibilă. Noi trebuie să stabilim acest dialog, să definim împreună cine va accesa datele, modalitatea în care o va face și pe baza la asta să construim tot ce avem ca și cadru organizatoric, juridic. Pentru că tehnologic noi suntem gata, suntem pregătiți așa încât jurnaliștii să aibă acces la date în timp real”, a asigurat Olga Tumuruc.  

 
Citiți și: Guvernul a aprobat proiectul de lege care oferă mass-mediei acces gratuit la bazele de date, cu condiția să se înregistreze ca operator de date
 

 
 
Sursa foto: inbusiness.kz
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.