Corespondenta specială a publicației ruse Komsomolskaia Pravda, Daria Aslamova, a afirmat că a fost oprită, marți, 26 septembrie, să intre în Moldova pe aeroportul din Chișinău de către colaboratorii Poliției de Frontieră. Potrivit publicației Kp.ru, jurnalista urma să-l intervieveze pe Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, însă a fost nevoită să se întoarcă în Rusia prin București.
Poliția de Frontieră din Moldova a confirmat pentru Media-azi faptul că jurnalistei Daria Aslamova nu i-a fost permisă intrarea pe teritoriul țării. Potrivit Serviciului de presă al Poliției de Frontieră, jurnalista nu a întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, tăinuind scopul real al vizitei.
La rândul său, jurnalista susține că a avut un acord în scris din partea președintelui, Igor Dodon, în privința acordării interviului pentru această publicație. „Când am fost la București, pe mine m-au sunat de la serviciul de presă (al Președinției-n.r.) și mi-au spus că mi-a fost blocată intrarea în Moldova”, a spus aceasta pentru KP.
Ziarista s-a mai plâns că angajații Poliției de Frontieră s-ar fi comportat agresiv cu ea. Poliția de Frontieră, la rândul său, susține că „în cadrul procedurii de control al trecerii frontierei de stat, angajații Poliției de Frontieră au acționat în conformitate cu competențele instituționale, fără abateri disciplinare”.
Președintele Igor Dodon s-a arătat indignat de faptul că jurnalistei ruse nu i s-a permis să intre pe teritoriul țării. Dodon crede că aceasta situație este „o nouă manifestare antirusă din partea Guvernului Moldovei” cu scopul de a afecta dialogul moldo-rus. „La miezul zilei voi avea informația deplină despre motivele deportării jurnalistului Daria Aslamova. Interviul va avea loc în orice condiții. Aici sau la Moscova”, a scris Dodon. Aslamova este cunoscută pentru realizarea unor interviuri cu fostul lider irakian Saddam Hussein și cu președintele sirian Bashar al-Assad.
Anterior, autoritățile moldovene le-au interzis intrarea în țară mai multor jurnaliști, persoane publice și politologi ruși. În ultimul caz de acest gen, când a fost întors la frontieră redactorul șef al Argumentî i Faktî, Igor Cerneak, autoritățile au invocat o cauză identică, motivând că acesta nu ar fi întrunit condițiile de traversare a frontierei de stat și nu și-ar fi motivat scopul vizitei.