Eşti aici

Jurnalistul Serghei Ilcenco a fost eliberat din detenție

20 Iulie 2015
2338 de afişări

Activistul și jurnalistul din regiunea transnistreană, Sergei Ilcenco, a fost eliberat din închisoare, sâmbătă, 18 iulie 2015, informează Dniester.ru. El a fost arestat acum patru luni (pe 18 martie curent) în apartamentul său din localitatea Pervomaisc, fiind acuzat de extremism de către așa-zisele organe de drept locale.

Jurnalistul din stânga Nistrului este cunoscut ca un critic al regimului de la Tiraspol și simpatizant al autorităților ucrainene.

Inițial, Ilcenco a fost ținut în izolatorul de urmărire penală din Tiraspol, de unde a fost transferat mai apoi în penitenciarul din satul Glinoie.

În apărarea jurnalistului s-au implicat organizațiile internaționale Civil Right Defenders, Federația internațională a drepturilor omului, ambasadele SUA și cea a Ucrainei, dar și autoritățile din Republica Moldova – vicepremierul Victor Osipov și-a exprimat susținerea în acest caz.

Asociația Promo-LEX s-a angajat să-l apere pe jurnalist în instanţa de judecată şi chiar să prezinte dosarul la CEDO. Contactat de noi, avocatul organizației, Vadim Vieru, care s-a ocupat de caz, nu ne-a putut oferi mai multe detalii despre eliberarea acestuia, făcând trimitere la confidenţialitate şi la securitatea lui Serghei Ilcenco.

În mass-media au apărut câteva versiuni privind eliberarea jurnalistului. Prima este că s-ar fi produs în cadrul unei amnistii. Potrivit altei versiuni – jurnalistul şi-ar fi ”a recunoscut vina”. Presa mai scrie că Serghei Ilcenco a fost ținut în camerele închisorii împreună cu criminalii, iar așa-zisele organe de urmărire penală au exercitat presiuni asupra sa. Rudele lui Ilcenco susțin că jurnalistul a avut probleme grave de sănătate.

Sursa foto: Moldova.org