Eşti aici

Jurnalistul Vadim Ungureanu a atacat la Curtea de Apel decizia privind condamnarea sa pentru corupere activă

07 Noiembrie 2018
1581 de afişări
Jurnalistul Deschide.md Vadim Ungureanu a atacat cu apel, pe 5 noiembrie, la Curtea de Apel sentința Judecătoriei Chișinău, care l-a condamnat, pentru corupere activă, la trei ani de închisoare cu suspendare și amendă de 70.000 de lei în beneficiul statului.

Potrivit sentinței, Ungureanu a fost găsit vinovat de faptul că, în scopul de a obține  informații compromițătoare despre unii artiști din Moldova de la fostul şef-adjunct al Serviciului Tehnologii Informaţionale din cadrul MAI, Dan Chiriţa, i-ar fi oferit  „servicii de a nu publica pe situl de ştiri Deschide.md date defăimătoare despre acesta”.

În decizia sa din 5 octombrie 2018, instanța de judecată din Chișinău a luat în calcul și termenul de pedeapsă și perioada de reținere a jurnalistului în acest caz de pe 20 iunie 2014 până pe 23 iunie 2014.

Jurnalistul s-a arătat revoltat de decizia instanței. Vadim Ungureanu a afirmat pentru Media-azi.md că a găsit scrisoarea despre decizia instanței de fond abia pe 26 octombrie 2018, la ușa unde locuiește, termenul de atac al hotărârii la Curtea de Apel fiind de 15 zile. „Scrisoarea am găsit-o pe 26 octombrie, sub ușă”, susține Ungureanu.

Totuși, acesta a reușit să depună cererea cu apel, la începutul săptămânii curente, prin intermediul Judecătoriei Chișinău și așteaptă când va începe procesul în instanța superioară.

Jurnalistul se arată critic cu privire la probele cu care a venit partea acuzatoare, insistând că acest dosar ar fi fost elaborat de unii reprezentanți din organele de drept pentru a afla sursele lui de informare.

Drept probe, au servit și informațiile pe care jurnalistul le avea în calculator, pe telefonul mobil, care au fost percheziționate.

Vadim Ungureanu a fost reţinut pe 20 iunie 2014, în timpul unei întâlniri cu Dan Chiriţa. Jurnalistul a fost acuzat că ar fi obținut prin șantaj de la Chiriţa date cu caracter personal ale artiştilor moldoveni şi secrete de stat. Acesta a fost reținut în timp de 3 zile în penitenciarul 13, unde a fost supus unor presiuni din partea deținuților ca să divulge sursele redacției.

Cu privire la reținerea jurnalistului în penitenciar este pornit un alt dosar, în care Vadim Ungureanu este partea vătămată. În acest dosar figurează câțiva angajați ai Departamentului Instituții Penitenciare. În cadrul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, deşi jurnalistul urma să fie plasat într-o celulă separată, acesta a fost ținut împreună cu cinci  persoane condamnate pentru comiterea infracţiunilor deosebit de grave. În opinia procurorilor, angajații penitenciarului i-au lezat drepturile și au admis presiuni psihice.

Sursa foto: Agora.md