Eşti aici

LA MULŢI ANI! Vă urează premianții Galei „Zece jurnalişti ai anului”, ediția 2014

31 Decembrie 2014
1834 de afişări
Gala premiilor „Zece jurnalişti ai anului” este organizată începând cu anul 1995, în cadrul Clubului de presă din Chişinău, fiind cel mai popular eveniment mass-media din R. Moldova.  Întrucât ediția curentă a Galei a fost una specială, într-un an jubiliar pentru CJI, i-am rugat pe câștigători să răspundă la câteva întrebări pentru Media-Azi:
Cum a fost anul 2014 pentru Dvs., ca jurnalist?
Ce înseamnă acest premiu pentru Dvs.?
Cui ați dori să adresați o urare specială, cu ocazia Anului Nou, 2015?

 

 

Alina ŢURCANU, editor al emisiunii TV „Pur şi Simplu” realizată de Radio Europa Liberă; fost redactor-şef al ziarului „Adevărul” Moldova

Premiul pentru cel mai bun jurnalist de presă scrisă
 

 

  • A fost un an zbuciumat, în care am încercat din răsputeri, împreună cu foştii colegi, să menţinem pe linia de plutire cotidianul „Adevărul” Moldova, lansat acum patru ani de holdingul românesc Adevărul. Am lucrat până la epuizare, cu restanţe la salarii, cu speranţa că se vor îndrepta lucrurile. Cu regret, n-a fost să fie. Pe 1 septembrie, mi-am dat demisia, iar colegii m-au urmat peste câteva zile. Am plecat cu păreri de rău, dar cu demnitate şi cu convingerea că am făcut tot ce a depins de noi ca povestea să aibă continuare, fără a face compromisuri și fără a intra într-o zonă nebuloasă. 2014 a fost pentru mine şi un an al provocărilor – eu, care sunt omul presei scrise, am acceptat să fac televiziune… la radio. De trei luni sunt editor al emisiunii „Pur şi Simplu”, care e realizată de Radio Europa Liberă şi e difuzată la Moldova 1.
  • Chiar nu m-am aşteptat să fiu premiată, foarte sincer vă zic. După cum am spus şi anterior, e ciudat să primeşti un premiu la categoria presă scrisă la câteva luni după ce nu mai eşti, practic, în presa scrisă şi la finele unui an nu tocmai fericit din cariera ta de jurnalist. Dar aş fi ipocrită dacă aş spune că nu m-a bucurat acest premiu. Dat fiind faptul că a fost o ediţie aniversară a Topului „Jurnaliştii anului”, presupun că premiile au fost acordate, într-un fel, nu doar pentru ceea ce ai făcut în 2014. Scuzată să-mi fie lipsa de modestie, dar pot afirma că sunt mulţumită de ceea ce am realizat în cei aproape 20 de ani de jurnalism. Nu mi-e ruşine pentru niciun rând semnat în toţi aceşti ani. În special, sunt mândră de ceea ce am reuşit să facem împreună cu colegii mei minunaţi la „Adevărul” Moldova. Am demonstrat că e posibil să faci presă de calitate şi în Republica Moldova - cu onestitate, cu dăruire, cu respect faţă de meserie şi faţă de cititori, păstrându-ţi verticalitatea şi fără a fi la cheremul unor patroni politici. Mărul acordat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei este o dovadă în plus că am făcut ceea ce trebuie. Dedic acest premiu foştilor mei colegi.

  • Vreau să le urez tuturor colegilor de breaslă să aibă un an bun şi rodnic, în care să se poată bucura de libertate de exprimare şi de conştiinţă, fără a face partizanat politic şi sluj la stăpâni (cei declaraţi şi cei din umbră), fără a-şi călca în picioare principiile, fără a face compromisuri de care să le fie ruşine. Încercaţi să nu intoxicaţi cititorul/ radioascultătorul/ telespectatorul cu gunoi informaţional, să nu manipulaţi, să nu dezinformaţi, să nu trunchiaţi realitatea, ci să faceţi produse jurnalistice de care să fiţi mândri şi pe care să le consumaţi voi înşivă cu plăcere. Poate, veţi câştiga mai puţini bani, poate veţi fi nevoiţi să vă schimbaţi locul de muncă sau chiar profesia, în schimb veţi fi mai împăcaţi cu voi înşivă.