Eşti aici

Legea 2%. Venituri mai mari în 2021 pentru unele instituții media fondate de ONG-uri, obținute prin mecanismul desemnării procentuale

28 Decembrie 2021
793 de afişări
Instituțiile media fondate de organizații neguvernamentale, încasează treptat tot mai mulți bani prin mecanismul desemnării procentuale, cunoscut drept legea celor 2%. În 2021, veniturile unor redacții au fost de două sau patru ori mai mari decât în anul precedent. 

2021 a fost cel de-al cincilea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul să redirecționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă.

În acest an, potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat (SFS), mai multe instituții de presă și organizații neguvernamentale de media s-au regăsit în lista beneficiarilor mecanismului desemnării procentuale. Cea mai mare sumă, ca și anul trecut, a ajuns la Asociația V.I.P a Telejurnaliștilor Independenți din Republica Moldova (în prezent - Asociația Media-Guard). Este vorba de 46.792 de lei sau cu circa 300 de lei mai mult față de data precedentă. Organizația de media este parteneră cu Ziarul de Gardă.

Lista este urmată de Asociația Obștească Logos, fondatoarea postului de radio online cu tematica religioasă Radio Logos (40.280 de lei), care și-a dublat venitul din desemnarea procentuală comparativ cu 2022 (22.593 de lei). Din rândul instituțiilor de presă, urmează RISE Moldova (Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova) cu o sumă de 29.440 de lei sau de patru ori mai mult în comparație cu anul trecut (7.119 de lei), precum și postul TV8 (Asociația Obștească Media Alternativă), care a adunat 23.964 de lei sau de circa două ori mai mult față de anul precedent (anul trecut 10.484 de lei).

Asociația Obștească Centrul de Investigații Jurnalistice a acumulat 6.873 de lei anul curent, cu peste o mie de lei mai mult în comparație cu 2020 (5.678 de lei).
 
Piligrim-Demo din Comrat, fondatoarea portalului Nokta.md, a recepționat 3.232 de lei, iar Media-Grup MERIDIAN Moldova, fondatoarea postului de radio EcoFM, 798 de lei.
 
Printre beneficiari se mai numără Asociația Presei Independente (11.683 de lei), Centrul pentru Jurnalism Independent (6.599 de lei),  Centrul Media pentru Tineri (4.785 de lei), Asociația Presei Electronice (2.723 de lei), Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (1.103 de lei).

În 2021, 34.805 de contribuabili au urmat desemnarea procentuală, dintre care 32.971 de desemnări au fost validate în sumă totală de peste nouă milioane de lei. Cea mai mare sumă primită de o organizaţie în 2021 a fost de puțin peste un milion de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din suma totală validată. Beneficiara acestei sume este Asociaţia Obştească a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova. Organizaţia se clasează în top pentru al cincilea an consecutiv.


Sursa: Serviciul Fiscal de Stat

Recent, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat un studiu de audiență la nivel național, potrivit căruia doar 3% dintre cetățeni afirmă cu sunt gata cu siguranță să susțină financiar mass-media locală independentă, iar 10% ar fi ponderea potențialilor susținători, care ar sprijini mai degrabă presa.  

Citiți și: „Învățăm să sprijinim democrația”. Jurnaliști, despre importanța mecanismului 2% pentru instituțiile media