Eşti aici

Libertatea de exprimare nu presupune difuzarea bârfelor

31 Ianuarie 2015
1664 de afişări
Opinia publică a fost din nou alertată de comportamentul presei. De această dată, în centrul atenției s-a pomenit prezentatoarea Ileana Rusu, care în emisiunea Fără măști, de la postul Alt tv, din 30 ianuarie 2015, a făcut declarații licențioase la adresa Teatrului ”Eugen Ionesco”, numindu-l "cuib de homosexuali", pentru care ei, prezentatoarei, îi este rușine...

Cum era și de așteptat, au urmat mai multe replici pe rețelele de socializare, atât de la telespectatori, cât și de la reprezentanții breslei. Jurnalistul și bloggerul Vitalie Cojocari i-a reproșat: ”Ce fel de întrebare este asta? Ce înseamnă ”cloacă de homosexuali în teatru”? Dar de ce pune întrebarea don'șoara? Este homosexualismul considerat crimă în Moldova? Care este scopul întrebării?”.

Publicul a reacționat, pe bună dreptate, întâi de toate față de prejudecățile jurnalistei. În acest context, amintim una din recomandările care se conțin în Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnalisti: Compartimentul Obiectivitate/Corectitudine: ”...În cazul în care ai o atitudine preconcepută şi nu eşti lipsit de prejudecăţi privind un anumit fenomen social, evită reflectarea subiectelor ce ţin de fenomenul social respectiv pentru a evita reflectarea unilaterală și incorectă a subiectului”...

Dincolo de intoleranța personală față de homosexuali, există și alte considerente ca declarațiile prezentatoarei să o descalifice din punct de vedere profesional. Primul e de ordin logic: de când reputația unui teatru e reprezentată de orientarea actorilor în intimitatea lor, și nu de repertoriul artistic al instituției, de măiestria profesională a regizorilor și actorilor, de rolurile pe care le fac, de aprecierile publicului (or cei de la Teatrul “Eugen Ionesco” beneficiază de toate acestea). Al doilea considerent e poate chiar mai important în meseria de jurnalist: de când bârfele și zvonurile, mai ales cele auzite personal, trebuie să fie neapărat difuzate de la ecran?

Răspunsul la acestea și alte întrebări ni-l oferă normele etice care reglementează domeniul mass-media - și pe care jurnaliștii ar trebui să le cunoască, pentru a nu ajunge în conflict cu etica profesională și cu bunul simț.

 

Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști:

Viața privată / intimitate: ”Vom respecta dreptul cetăţenilor la viaţa privată. (...) Ne vom ghida de fapte, nu de zvonuri, ca informaţia să fie nu doar importantă, dar şi adevărată.

 

Viața privată: 4.2 Imixtiunea în viața privată este permisă numai atunci când interesul public în dezvăluirea faptelor prevalează în fața protecției imaginii persoanei. 4.3. Jurnalistul relatează despre comportamentul unei persoane publice fără consimtământul acesteia doar atunci când un atare comportament îi afectează capacitatea de exercitare a funcției publice. 4.4 Jurnalistul relatează despre comportamentul privat al unei persoane doar dacă acest comportament tulbură ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane.