Eşti aici

Lucinschi: Transparența proprietății media, discutată după Anul Nou - sunt alte priorități legislative

13 Decembrie 2013
1040 de afişări

Președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, a declarat, vineri, 13 decembrie, pentru Media Azi, că este optimist în privința adoptării proiectului de lege ce vizează transparența proprietății media, inițiat de Centrul pentru Jurnalism Independent, însă a spus că acesta va fi dezbătut în Parlament după Anul Nou. Lucinschi a precizat că, momentan, există alte priorități legislative ce vizează bugetul statului.

Chiril Lucinschi a declarat că ”din păcate, proiectul (n.r. transparenței proprietății media) se află la aceeaşi etapă ca şi acum două luni”. Deputatul a amintit că membrii comisiei au aprobat raportul proiectului, acesta fiind gata să fie supus examinării și votului în prima lectură. ”Pur şi simplu, perioada aceasta de timp este mai zbuciumată pentru că apar bugete şi la CNAM (Compania Naţională de Asigurări în Medicină) şi la CNAS (Casa Națională de Asigurări Sociale), dar și bugetul de stat şi al altor instituţii subordonate Parlamentului. De aceea, cred că acest proiect va fi discutat imediat după revenirea din vacanţa de iarnă”, a spus Lucinschi.

El a precizat că există un consens în Comisie privind acest proiect și să este optimist referitor la viitorul acestuia, fiind un document legislativ ”absolut necesar”.

”Nu cred că va rezolva toate problemele în mass-media, pentru că însăşi transparenţa proprietății nu asigură că informația este loială, echidistantă. Sunt multe exemple în care lumea cunoaştea cine este patronul unei sau altei instituţii media, însă patronul adevărat rămâne în anonimat”, a completat deputatul. Astfel, el a precizat că în raport au fost incluse și prevederi ”foarte importante” ce se referă la raportul financiar anual al instituțiilor din domeniul audiovizualului, pentru ca sponsorii sau finanțatorii să fie transparenți.

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a declarat, pentru Media Azi, că ar putea apărea un șir de probleme în cazul în care proiectul transparenței nu va fi aprobat sau aprobarea acestuia va fi tergiversată. ”În lipsa transparenţei şi accesului liber la informaţia cu privire la proprietăţile mass-media, inclusiv asupra informaţiei despre structurile de holding mass-media, existente în Moldova, este posibilă amplificarea tendinţelor de concentrare directă şi indirectă a mass-media. Respectiv, concentrarea mass-media va limita pluralismul media, pluralismul de opinie, dar şi accesul publicului larg la informaţie pluralistă”, a spus directoarea CJI.

Aceasta a adăugat că, dacă proiectul nu va fi aprobat curând, va continua manipularea maselor prin intermediul presei, în special în campaniile electorale. ”O mare parte din consumatorii media din afara Chişinăului, așa cum arată sondajele, se informează în special de la posturile de televiziune. Accesul preponderent la informaţii prezentate dintr-o singură perspectivă va contribui la manipularea informaţiei şi spălarea de creieri”, a completat Nadine Gogu.

Comisia parlamentară pentru mass-media a organizat, în septembrie, audieri publice privind modul în care legislația actuală ar putea fi schimbată pentru a asigura transparenţa proprietăţii mass-media. La audieri au fost prezenţi deputaţii din Comisia parlamentară de profil, membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) şi reprezentanți ai CJI.

În Republica Moldova, chestiunea transparenței proprietății media nu este reglementată, astfel că televiziunile nu sunt obligate să divulge numele proprietarilor beneficiari, se arată într-un studiu al CJI, susținut financiar de National Endowment for Democracy (NED). Ambiguitățile legislative permit proprietarilor să gestioneze instituțiile prin companii off-shore. După venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană în 2009 politicienii au promis să rezolve aceste probleme, însă până în prezent situația nu s-a schimbat.

sursa foto: Wikimedia Commons