Eşti aici

Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă: ”În știri nu este etic să ne dăm cu presupusul”

20 Ianuarie 2016
1417 afişări

Pe rețelele de socializare au apărut în ultimele zile mai multe postări despre dispariția unor tineri – o minoră de 11 ani de la Soroca, un student de la ASEM și o studentă de la Universitatea de Medicină. Postările de pe Internet au fost preluate instantaneu și de mass-media, care a multiplicat mesajele apărute pe rețelele de socializare. Ludmila Andronic, președinta Consiliului de Presă, este de părerea că jurnaliștii nu ar fi trebuit să se limiteze la presupuneri, dar să se documenteze înainte de a scrie știrile pe această temă. La fel, în opinia ei, Poliția ar fi trebuit să informeze cetățenii printr-un comunicat de presă despre acțiunile întreprinse și despre faptul că doi dintre tinerii dispăruți au fost deja găsiți.   

Îngrijorați de soarta tinerilor dispăruți, oamenii au lansat tot felul de presupuneri pe rețelele de socializare– precum că ar fi fost răpiți, că ar exista anumite scheme în acest sens etc. Mai multe mass-medii au preluat aceste postări, fără să solicite însă și opinia Ministerului de Interne. Cităm doar câteva din titlurile apărute în presă despre subiectul în cauză:  ”Schemă de racolare a persoanelor? Mărturiile unei tinere din Chișinău”,  ”Alarmant! Iată o posibilă schemă cu ajutorul căreia dispar în mod misterios persoane din capitală” , ”В Молдове людей похищают и продают на органы?” (În Moldova oamenii sunt răpiți și vânduți pentru organe?).

Am solicitat opinia președintei Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, despre modul în care a fost abordat acest subiect în presă și iată comentariul ei:    
Atunci când este vorba despre o informație de interes public, presa într-adevăr este o forță importantă în ceea ce privește diseminarea informației rapid. Dar mi se pare că nu este etic și trebuie de evitat discuțiile privitor la presupusele motive de dispariție a acestor oameni. Nu trebuie noi să ne dăm cu presupusul în știri, nu este etic, este cazul să oferim societății faptele, fără a specula pe emoții.
A alerta societatea asupra faptului că unii oameni au dispărut și nu pot fi găsiți, în special atunci când este vorba despre copii, este o încadrare într-un activism civic. Dar să preiei informații pe care nu le-ai verificat și nu ai depus eforturi pentru a le verifica, iată aici s-a încălcat Codul Deontologic, când s-au făcut presupuneri care trezesc disperarea.

Dacă acești tineri au fost găsiți ceva mai înainte, era de datoria Poliției să informeze. Este o greșeală a lor, dar este și o greșeală a presei, care în momentul în care a adoptat această idee, că ei ar putea fi sechestrați și vânduți la organe, nu a sunat la Poliție. Mi se pare că aici s-a forțat nota în mod intenționat, dar și din oportunism, pentru că situația în țară este atât de tensionată, încât scenariile apocaliptice sunt foarte ușor adoptate de către unele mass-media.

Cred că în momentul în care Poliția a găsit acel băiat era cazul să se facă un comunicat de presă. La fel, și în cazul fetiței de la Soroca. Era în interesul lor până la urmă, numai nu știu de ce au evitat să o facă.