Eşti aici

Mai mulți politicieni și oameni de afaceri dețin proprietăți în mass-media

13 Noiembrie 2015
2684 de afişări
CCA a primit până la 10 noiembrie 2015, data limită de prezentare a Declarației privind asigurarea transparenței proprietății, 88 de asemenea declarații, în care patronii reali ai posturilor de televiziune şi radio și-au făcut publice proprietățile pe care le dețin în mass-media. Printre ei sunt politicieni și oameni de afaceri.
 
Autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului a anunțat că va da publicității săptămâna viitoare lista proprietarilor structurilor media din Moldova. Potrivit CCA, 88 de declaraţii au fost depuse în termen, iar 32 – cu întârziere.
 
În presă au apărut deja informații despre proprietarii din mass-media. Astfel, potrivit declarațiilor depuse la CCA, omul de afaceri și politicianul Vladimir Plahotniuc  este proprietar al posturilor de televiziune Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3. Pe numele său au fost trecute şi posturile de radio – Publika FM, Muz FM şi Maestro FM, unde deține cota de 100 de procente.
 
Singurul proprietar al TV7 este politicianul Chiril Lucinschi. 

Jurnal TV, potrivit declarației sale, îl are drept proprietar oficial pe  Victor Ţopa, care deține de asemenea cota de 100 de procente.
 
Postul Naţional 4 a indicat în declarația prezentată la CCA trei proprietari: Alexandru Sârbu, (80 la sută din acţiuni), Andrei Borşevici şi Eugeniu Sârbu (cu câte 10 procente din acţiuni).
 
Administraţiile radiodifuzorilor au fost obligate să publice pe paginile lor web aceste informaţii, care vor apărea și pe site-ul CCA la rubrica „Transparenţa proprietăţii”. Potrivit preşedintelui CCA, Dinu Ciocan, stucturile media care nu vor declara numele proprietarilor beneficiari vor fi sancţionate.
 
Precizăm că problema asigurării transparenței proprietăților în domeniul mass-media s-a aflat constant în ultimii ani pe agenda de lucru a organizațiilor de media și în vizorul societății civile în general.

Sursă foto: agora.md