Eşti aici

Mai multe organizații de media din țările Parteneriatului Estic cer instituțiilor europene măsuri de susținere a presei independente

12 Mai 2020
833 de afişări
33 de organizații media din țările Parteneriatului Estic al Uniunii Europene au expediat un apel comun către structurile UE, OSCE, Consiliul Europei și UNESCO, solicitând susținerea presei independente din regiune, afectată de pandemia de Covid-19 și de recentele decizii ale guvernelor naționale privind activitatea mass-media. Printre cei opt semnatari din Republica Moldova se numără și Centrul pentru Jurnalism Independent.

În scrisoare se afirmă că pandemia de Covid-19 nu doar a ucis mii de vieți, dar s-a lăsat cu repercursiuni economice și a afectat principiile fundamentale ale libertății presei. În opinia semnatarilor, cel mai mult au suferit instituțiile mici care au concurat de-a lungul timpului cu mass-media sprijinite de Federația Rusă. 

Odată cu impunerea stării de urgență, oportunitățile pentru instituțiile media independente de a supraviețui și a prospera au fost decimate, deoarece publicitatea și alte surse de venit au scăzut drastic în regiunea Parteneriatului Estic. În același timp, au fost înregistrate cazuri de limitare a accesului la informație în Republica Moldova, Armenia și Georgia. În Azerbaidjan și Belarus jurnaliștii și activiștii civici sunt urmăriți, iar ziariștii din Ucraina nu sunt protejați suficient de organele de drept. 

În context, organizațiile de media încurajează autoritățile europene să sporească alocarea mijloacelor financiare pentru a acoperi daunele provocate de pandemie, inclusiv prin granturi externe accesibile presei.  Totodată, ONG-urile semnalează necesitatea de a susține cercetarea audienței și dezvoltarea competențelor de afaceri în media: „În condițiile în care resursele umane și financiare sunt limitate, un astfel de sprijin ar spori audiența și viabilitatea instituțiilor media, gândind inclusiv la perioada post-pandemie”. 

Printre solicitări se numără și sprijinirea inițiativelor regionale de îmbunătățire a educației mediatice, privind lupta împotriva dezinformării și încurajarea gândirii critice în rândul consumatorilor media.

Sursa foto: politikus.ru