Eşti aici

Mass-media poate și trebuie să aibă un rol important în prevenirea suicidelor

24 Iulie 2014
2141 de afişări

“Suicidul nu este un subiect de senzație. Limbajul metaforic, folosit pentru a impresiona și a atrage publicul, este binevenit atât timp cât nu exagerează sau dezinformează. Limbajul care induce în eroare sau “normalizează” conceptul de suicid ar trebui evitat”, se spune în noul ghid pentru jurnaliști ”Reflectarea subiectului suicidului în presă”, lansat de AO „Altruism”, cu susţinerea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.
 
Ghidul este destinat lucrătorilor media (presa scrisă, radio, televiziune, online) și are scopul de a informa şi a aduce la cunoştinţă jurnaliştilor din Republica Moldova principalele practici şi reguli generale de prezentare a subiectului suicidului în mass-media.
 
Publicația oferă informaţii despre suicid, metodele corecte de prezentare a acestuia în presă, reguli generale de prezentare şi reflectare a cazurilor de sinucidere în mass-media națională, precum și sugestii care i-ar ajuta pe jurnaliști să înțeleagă și să fie conștienți de impactul pe care îl poate avea folosirea unui limbaj specific în prezentarea știrilor și reportajelor.
 
Autorii manualului recomandă reprezentanților media să reflecte cazurile de suicid într-un mod non-senzațional, inteligent, evitând utilizarea titlurilor mari şi menţionarea cazurilor de suicid pe prima pagină sau ca subiect principal al unei ştiri/articol/reportaj.
 
“Există foarte multe mituri și prejudecăți despre suicid. Unul dintre principalele roluri ale presei este să le înlăture”, se spune în ghid. Pentru prevenirea suicidelor, jurnaliștii trebuie să evite menţionarea locului unde a avut loc o sinucidere; menţionarea metodei utilizate într-un caz de suicid; să evite distribuirea mesajului de adio; menţionarea serviciilor specializate de ajutor şi asistenţă disponibile pentru acordarea unor consultații sau a primului ajutor etc.
 
Versiunea electronică a ghidului este disponibilă pe paginile web ale AO „Altruism”: www.pentruviata.md şi www.mirt.md.