Eşti aici

Media în vizor: Vom evita evidențierea etniei persoanelor suspectate

16 Iunie 2016
1296 de afişări

Realitatea.md  a difuzat joi, 16 iunie, materialul  video ”O adolescentă și o femeie însărcinată, reținute pentru pungășie. Mărturia victimelor deposedate de portmonee (VIDEO)”.

Textul relatează că oamenii legii au reținut în flagrant două persoane suspecte de un furt, care a avut loc într-un microbuz din Chișinău, precizând etnia celor două suspecte. Secvența video, în care una din victime povestește despre ce i s-a întâmplat, de asemenea, operează cu expresii discriminatorii la adresa aceleiași etnii.

Reamintim că „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști” conține mai multe recomandări în asemenea situații, cum ar fi:

”Vom evita evidențierea etniei sau o bolii de care suferă o persoană suspectată, un învinuit, inculpat, condamnat, criminal sau a altei persoane într-un context negativ”;

”Nu vom admite formarea unui stereotip negativ stabil față de o întreagă etnie”.
____________

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului ”Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetățenilor  și responsabilizarea mass-media”.
Proiectul ”Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetățenilor  și responsabilizarea mass-media” este implementat cu sprijinul proiectului „Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, cofinanțat și implementat de PNUD Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului(OHCHR), în cooperare cu Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsmanului) și Consiliul pentru Egalitate.