Eşti aici

Mihai Conțiu de la Moldova Suverană și unul dintre adjuncții agenției rusești TASS, decorați de Igor Dodon

22 Mai 2020
1804 afişări
Președintele Igor Dodon i-a oferit pe 19 mai ordinul „Gloria Muncii” lui Mihai Conțiu de la ziarul Moldova Suverană. Potrivit decretului publicat în Monitorul Oficial pe 22 mai, distincția i-a fost acordată pentru „muncă îndelungată și prodigioasă în mass-media, activitate publicistică intensă și înalt profesionalism”. Anterior, ziaristul a fost acționat în instanța de judecată pentru defăimare și insult,  scrie moldovacurata.md, și a fost vizat în câteva decizii ale Consiliului de Presă din Republica Moldova. Tot pe 22 mai a fost publicată și decizia de decorare a cetățeanului rus Mihail Gusman,  prim-director general adjunct al agenției de Știri TASS din Federația Rusă.
 
Mihai Conțiu activează în prezent la Moldova Suverană, fostă publicație de stat în perioada sovietică și finanțată de Guvern până acum câțiva ani. Articolele semnate de ziarist au ajuns subiect a două plângeri depuse la Consiliul de Presă, în 2011 și 2019. Primul caz viza un articol care ar fi conținut elemente de discreditare a Organizației Expert-Grup, iar al doilea se referea la o postare pe Facebook a jurnalistului, ce o viza pe deputata Marina Tauber. Ea s-a plâns de faptul că Mihai Conțiu ar fi folosit un limbaj stigmatizant și discriminator la adresa ei.
 
De asemenea, în 2012, jurnalista Lorena Bogza de la postul Pro TV Moldova l-a acționat în judecată pe Conțiu pentru lezarea onoarei și demnității în unele articole semnate de ultimul. Doi ani mai târziu, Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie definitivă prin care a obligat redacția Moldova Suverană să publice scuze și să plătească jurnalistei o despăgubire de 31 de mii de lei, iar personal Mihai Conțiu – alte 5.000 de lei. În consecință, Moldova Suverană a publicat o dezmințire. Atunci Mihai Conțiu a declarat că va depune o plângere la CEDO, acuzând Guvernul că i-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare. 
 
În anul 2008, agenția Mediafax din România a scris că Mihai Conțiu s-a declarat fost agent secret al Serviciului Român de Informații Externe: Ziaristul Mihai Conțiu de la cotidianul Moldova Suverană, care susține că a activat timp de 8 ani ca agent al Serviciului Român de Informații Externe, îi cere azil politic președintelui moldovean”. În august 2009, președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a oferit lui Mihai Conțiu cetățenia moldovenească.
 
Tot vineri, 22 mai, în Monitorul Oficial a fost publicat și decretul lui Igor Dodon, cu privire la decorarea lui Mihail Gusman, prim-director general adjunct al agenției de știri guvernamentale TASS din Federația Rusă. Decizia de conferire a Ordinului de Onoare” a fost semnată încă la 24 ianuarie 2020, „în semn de profundă recunoștință pentru contribuția substanțială la consolidarea și extinderea relațiilor interstatale de prietenie și colaborare”.

Sursa foto: colaj MA, Mihail Gusman (stânga), Mihai Conțiu (dreapta)