Eşti aici

Ministerul Finanțelor: „Revizuirea taxei pentru furnizorii de servicii electronice nu se regăsește în politicile pentru anul viitor”

25 August 2017
1622 de afişări
Mai mulți furnizorii de internet, telefonie și televiziune s-au arătat nedumeriți de intenția  Ministerului Finanțelor de a introduce taxa de 1,5% pentru operatorii de comunicații electronice. Într-un comunicat de presă făcut public miercuri, 23 august, ministerul anunță că revizuirea taxei pentru furnizorii de servicii electronice nu se regăsește în politicile sale pentru anul viitor și că la moment se menține „statutul curent al lucrurilor”.

Ministerul Finanțelor a propus, „în scopul perfecționării legislației fiscale și vamale”, introducerea în Codul fiscal a  taxei pentru prestarea serviciilor de comunicații electronice. Până în prezent, doar operatorii de telefonie mobilă achitau o taxă de 2,5 procente din venitul din vânzări. Funcționarii de la Finanțe propuneau reducerea taxei respective până la 1,5 procente și extinderea acesteia asupra tuturor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații „întru asigurarea unei echități între prestatorii de servicii de comunicații electronice pe piață care participă la acumularea surselor financiare bugetare”.

Membrii Asociației companiilor private din domeniul TIC (ATIC) și Asociația Businessului European (EBA), care au fost invitați la o dezbatere, pe 10 august 2017, de către Ministerul Finanțelor au respins această inițiativă. Într-o Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Pavel Filip, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale pentru Reglementarea în Comunicații Electronice și Tehnologiei Informației (ANRCETI), ei susțin că noile taxe vor duce la majorarea tarifelor pentru internet, telefonie și TV, iar „multe întreprinderi mici și mijlocii vor dispărea”.

”Noua taxă va periclita eforturile Guvernului de implementare a guvernării electronice, dat fiind faptul că întreaga interacțiune pe căi digitale se va scumpi; pe piața locală se va isca o concurență neloială, (...) vor fi majorate tarifele pentru serviciile prestate de către furnizori; vor fi afectați consumatorii, utilizatorii finali” – se menționează în scrisoarea adresată autorităților.

Solicitat de Media Azi să comenteze ce impact ar putea avea o astfel de taxă asupra furnizorilor de comunicații electronice, Alexandru Machedon (ATIC) a subliniat: „Prin introducerea acestei taxe se dorește monopolizarea pieței și distrugerea operatorilor mici și mijlocii, deoarece această povară de 1,5% va micșora capacitatea companiilor de a se dezvolta, de a crește salariile angajaților și de a aduce inovații în RM”.

La rândul său, președintele Asociației Televiziunilor prin Cablu, Vladimir Topal, consideră inechitabilă o astfel de taxă: „Noi deja achităm impozite. Deja suntem supuși unor riscuri, pentru că activăm în condițiile unei concurențe neloiale și foarte multe întreprinderi sunt nevoite să-și sisteze activitatea. De aceea nu putem permite alte taxe suplimentare. Compania mea este una individuală. Investiția îmi aparține, nu am beneficiat de granturi, de susținerea statului, de ce sa mi se introducă un nou impozit?”.

Pe fundalul mai multor critici apărute în mass-media Ministerul Finanțelor a anunțat printr-un comunicat de presă publicat la începutul săptămânii curente că „Introducerea unei taxe în mărime de 1,5% pentru serviciile de comunicații electronice nu se regăsește în setul de propuneri ale politicii fiscale pentru 2018, elaborată de Ministerul Finanțelor și nici în sinteza de obiecții și propuneri formată ca rezultat al consultărilor publice a politicii inițiale, menținându-se statutul curent al lucrurilor.”