Eşti aici

Moldova în regres față de anul trecut, potrivit studiului Freedom House „Națiunile în Tranziție”

05 Aprilie 2017
1767 de afişări
R. Moldova a obținut un scor general acumulat de 4.93 în Raportul Freedom House „Națiunile în tranziție”, pentru anul 2017, care a fost dat publicității miercuri, 5 aprilie 2017. Astfel, țara noastră a acumulat un punctaj mai mic față de rezultatul din anul precedent (4.89),  cedând în fața Ucrainei și Georgiei, care au un scor de câte 4.61 puncte, dar depășind alte state ex-sovietice, cum ar fi Rusia (6.67 puncte, Belarus (6.61 puncte), Armenia (5.39 puncte).

Studiul analizează situația din 29 de țări post-comuniste din Europa Centrală până în  Asia Centrală după șapte indicatori principali: Guvernare democratică la nivel național, Proces electoral, Societate civilă, Mass-media independentă, Guvernare democratică la nivel local, Cadrul și independența justiției, Corupția; pe o scară de la 1 la 7, unde 1 înseamnă cea mai bună situație, iar 7 – cea mai proastă.

Indicatorul Mass-media independentă în cazul R. Moldova este sub indicele pe țară, constituind 5 puncte. Ucraina și Georgia au și la acest compartiment rezultate mai bune – câte 4 puncte. 

Cu referire la situația din media, studiul menționează că, deși acest sector rămâne unul dintre pilonii cei mai influenți în societatea moldovenească, încrederea în mass-media este în scădere. Potrivit studiului, acest fapt se datorează concentrării mass-media în mâinile unor proprietari care sunt și politicieni. Astfel, peste 80 la sută din posturile de televiziune sunt deținute de către politicieni sau persoane apropiate de partidele politice din Moldova.

Printre alte probleme din domeniul media, raportul atrage atenția asupra faptului că actualul Cod al audiovizualului este depășit și modificat de 64 de ori în cei 10 ani de când a fost adoptat. În iulie 2016, Parlamentul a votat în cele din urmă, în primă lectură, un nou proiect de cod, care necesită însă să fie actualizat, deoarece a fost elaborat încă în anul 2011 și nu include prevederi care s-ar referi la digitalizare, publicitate, combaterea propagandei etc.

Raportul Freedom House vizează și comportamentul mass-media în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, constatând că o bună parte a presei nu a reușit să ofere cetățenilor informații corecte. Manipularea și dezinformarea opiniei publice prin intermediul canalelor de televiziune deținute sau controlate de politicieni au influențat, de asemenea, scorul de 5 puncte acordat mass-mediei din R. Moldova.

„Națiunile în Tranziție” este un proiect de cercetare al Freedom House privind evoluțiile democratice în 29 de țări foste comuniste din Europa Centrală până în Asia Centrală. Din anul 1995, proiectul prezintă anual un raport asupra evoluțiilor democratice din aceste țări, bazat pe evaluările unor experți naționali și internaționali. În cazul R. Moldova, raportul pe țară pentru anul 2017 a fost elaborat de cercetătorul Victor Gotișan.