Eşti aici

Moldova 2 și NTV Moldova vor difuza în format digital cu acoperire națională

25 Februarie 2020
1867 de afişări
Cu cinci zile până la sistarea sistemului analogic, termen promis anterior de autorități, cel de-al doilea post public de televiziune, Moldova 2, și televiziunea NTV Moldova, afiliată socialiștilor, au fost declarate câștigătoare la concursul organizat de Consiliului Audiovizualului (CA) pentru includerea în Multiplexul A, care emite în format digital deschis și gratuit pentru telespectatori. Astfel, cele două televiziuni își extind suprafața de acoperire pe circa 80% din teritoriul Republicii Moldova, având acces la 85% din populația țării. 

La concursul pentru suplinirea celor două sloturi libere în Multiplexul A au participat cinci posturi de televiziune – Moldova 2, Accent TV, NTV Moldova, Canal 5 și Familia Domashniy. Moldova 2 și NTV Moldova au ieșit învingătoare cu unanimitate de voturi. 

Dragoș Vicol, președintele Consiliului, a afirmat printre altele că a votat pentru NTV Moldova, canal deținut de socialistul Corneliu Furculiță, pentru că „asemenea emisiuni de investigații (...) nu am văzut la alte posturi de televiziune”. Iar membrul CA Artur Cozma le-a amintit radiodifuzorilor că ar trebui să pună pe post mai mult conținut autohton și în limba română. 

Multiplexul A are o capacitate de emisie pentru 15 sloturi dintre care 13 erau ocupate. În realitate, doar opt dintre ele utilizează această frecvență - Moldova 1, Primul în Moldova, TVR Moldova, Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3 și CTC Mega. Directorul întreprinderii Radiocomunicații, Mihail Iacob, a precizat pentru Media Azi că cinci posturi de televiziune (ITV, Agro TV, N4, Jurnal TV și TV 8), deși au obținut dreptul de a emite în Multiplexul A, încă nu difuzează conținuturi în acest format. 

Mihail Iacob susține că întreprinderea a creat până în prezent două multiplexe (A și B), ambele funcționale, și că rata de acoperire a primului constituie 97% din teritoriul țării, cu acces la 96% din populație. Odată cu sistarea emisiei în format analogic, promisă anterior de autorități la 1 martie, vor crește costurile pentru întreținerea infrastructurii digitale, accentuează funcționarul. 

În prezent, o televiziune trebuie să achite 5.600 de euro lunar pentru un loc în Multiplexul A (în cazul în care toate cele 15 locuri sunt suplinite). După încetarea emisiei în format analog, tariful va fi de 9.900 de euro pe lună. Odată ce rata de acoperire a emisiei digitale va atinge 99% din populația țării, costurile vor crește până la 11.100 euro pentru un slot.

Pentru a asigura acces gratuit la televiziunea digitală, Guvernul a distribuit anterior 9.000 de convertoare DTV familiilor beneficiare de ajutor social și a lansat achiziția pentru alte 30.000 de convertoare. Între timp, o parte din populația care deține televizoare vechi, ce nu pot recepționa semnalul digital, ar putea rămâne fără acces la informație deocamdată. Ministerul Economiei promite că toate dispozitivele necesare vor fi distribuite cetățenilor până în luna mai.