Eşti aici

Moldova nu a evoluat în plan democratic în anul precedent, potrivit studiului Freedom House „Națiunile în Tranziție”

20 Aprilie 2018
1020 de afişări
Republica Moldova și-a menținut scorul de anul trecut în Raportul Freedom House „Națiunile în tranziție” 2018, acumulând 4,93 de puncte, pe o scară de la 1 la 7, unde 1 înseamnă cel mai înalt grad de democrație, iar 7 cel mai redus grad de democrație. Țara noastră și-a păstrat și punctajul de anul trecut la compartimentul presă independentă, fiind notată cu 5 puncte pe aceeași scară.

Studiul analizează situația din 29 de țări post-comuniste din Europa Centrală și  Asia Centrală după șapte indicatori principali: Guvernare democratică la nivel național, Proces electoral, Societate civilă, Mass-media independentă, Guvernare democratică la nivel local, Cadrul și independența justiției, Corupția. În baza acestor indicatori este dedusă media punctajului privind evoluțiile democrației în fiecare țară în parte.

Rezultatul obținut de R. Moldova în acest an – 4,93 puncte -  este al treilea între țările Parteneriatului Estic, după Ucraina (4,64) și Georgia (4,68). Celelalte membre ale PA au înregistrat un punctaj mai mic privind nivelul de democrație - Armenia (5,43), Belarus (6,61), Azerbaidjan (6,93).

România se plasează pe un loc mai avansat, în ceea ce privește evoluția democrației, cu 3,46 puncte, iar Rusia – a fost cotată cu 6,61 puncte.

Dintre țările ex-sovietice, cea mai bună situație la capitolul dezvoltarea democrației este înregistrată în Statele Baltice - Estonia – 1,82; Letonia – 2,07; Lituania – 2,36.

Indicatorul Mass-media independentă în cazul Republicii Moldova este sub indicele pe țară, constituind 5 puncte. Acest scor a fost influențat de mai multe probleme cu care se confruntă presa națională – concentrarea din mass-media, imperfecțiunea cadrului legislativ, prezența manipulării și dezinformării în mass-media, monopolizarea pieței de publicitate etc.

Ucraina, Georgia și România au un punctaj mai bun, de 4,25. Estonia este lideră în acest top, cu 1,50 puncte, iar Letonia și Lituania au acumulat, respectiv,  2,00 și 2,25 puncte la capitolul independența mass-media. La celălalt pol, între cele 29 de țări participante la studiu, se situează Azerbaidjan și Turkmenistan, cu câte 7 puncte. Rusia are un punctaj de 6,50 la acest capitol.  

„Națiunile în Tranziție” este un proiect de cercetare al Freedom House privind evoluțiile democratice în 29 de țări foste comuniste din Europa Centrală până în Asia Centrală. Din anul 1995, proiectul prezintă anual un raport asupra evoluțiilor democratice din aceste țări, bazat pe evaluările unor experți naționali și internaționali.