Eşti aici

Moldpresa: Capitala riscă să rămână fără ziare. Reacția lui Ion Ceban și Victor Chironda

21 Februarie 2020
1537 de afişări
„Chișinăul riscă să rămână fără presă scrisă”, susține Viorel Filimon, directorul Moldpresa Grup, rețea de distribuție cu amănuntul a ziarelor și publicațiilor periodice. Potrivit lui, autoritățile din Chișinău nu le mai prelungesc schemele de amplasare a chioșcurilor din motiv că Primăria ar urma să elaboreze un nou concept privind activitatea comerțului stradal și a gheretelor. De cealaltă parte, funcționarii susțin că Moldpresa le-a amplasat „la fiecare 50 de metri” și promit că vor găsi o soluție pentru a rezolva problema. 

Într-un apel public, Viorel Filimon afirmă că, până în prezent au fost evacuate zece gherete din sectorul Ciocana al Capitalei, iar altele din sectorul Rîșcani ar putea avea aceeași soartă. „Aceste acțiuni inevitabil duc la lichidarea distribuției cu amănuntul a ziarelor și altor publicații periodice și elimină posibilitatea cetățenilor de a-și valorifica dreptul de acces la informație”, a citit directorul companiei din apelul lansat în cadrul conferinței de presă din 20 februarie. 

Viorel Filimon a subliniat că acest lucru se întâmplă în pofida unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău, care a introdus o excepție pentru punctele de vânzare a publicațiilor periodice. Potrivit documentului – 60% din vitrină trebuie să fie ocupată de ediții periodice, iar cel puțin jumătate din contractele de difuzare semnate trebuie să vizeze titluri editate în Republica Moldova.  Potrivit lui, în cazul chioșcurilor, ⅓ din veniturile Moldpresa provin din comercializarea ziarelor și revistelor, iar restul sunt adunate din vânzarea cartelelor GSM, birotică și altele. 

Funcționarii Primăriei Chișinău sugerează că Moldpresa ar încălca prevederi din actualul regulament ce vizează amplasarea gheretelor. „O să discutăm acest caz. (...) O să ne sesizăm și o să venim cu un răspuns”, a declarat Ion Ceban, primarul municipiului, în timpul  prezentării raportului de activitate pentru 100 de zile de la preluare mandatului. Edilul a adăugat că noul concept de amplasare a gheretelor ar putea fi gata până la mijlocul lunii mai.

„Noi înțelegem că compania respectivă încearcă să spună că regulamentul actual permite amplasarea chioșcurilor de presă, dar în regulament nu scrie că ele trebuie să fie amplasate la fiecare 50 de metri. Eu cred că noi o să găsim o soluție astfel încât și presa să fie distribuită, dar și să nu avem o aglomerație de gherete la fiecare 50 de metri”, a adăugat Victor Chironda. Funcționarul susține că chioșcurile care vor crea dificultăți de circulație pietonilor vor fi evacuate. 

Potrivit lui Filimon, în municipiul Chișinău sunt amplasate 169 de gherete Moldpresa din numărul total de 250 de unități din toată țara.

Sursa foto: Moldpresa