Eşti aici

Motivul așa-ziselor autorități din regiunea transnistreană privind închiderea Novîi Region

27 Ianuarie 2014
1882 de afişări

Agenţia de ştiri Novîi Region ar fi încălcat legislația autoproclamatei republici transnistrene, potrivit unui comunicat de presă remis de așa-zisa procuratură din teritoriu. Procurorii au atras atenţia mai ales asupra metodelor folosite de jurnaliştii acestei agenţii în relatarea evenimentelor din Ucraina.

În comunicatul citat se precizează că redacţia Novîi Region a activat fără a avea acreditare pentru anul 2014. “De menţionat că angajaţii agenţiei de informare au activat pe teritoriul Transnistriei în baza acreditărilor pentru jurnalişti, dar în conformitate cu legislaţia în vigoare acreditarea angajaţilor redacţiei nu oferă dreptul pentru activitatea redacţiei”, specifică procurorii.

Totodată, aceștia au susținut că metodele utilizate de reporteri în relatarea evenimentelor din Kiev nu au fost potrivite și că vor face tot posibilul pentru a nu permite acțiuni ilegale și similare cu cele din Ucraina pe teritoriul transnistrean. Așa-zisele autorități nu au specificat, însă, la ce se referă când spun că ”metodele” Novîi Region au fost nepotrivite.

Anterior, redacţia Novîi Region anunța că va redeschide agenția, care a fost închisă în 1 ianuarie 2014, neprimind acreditare pentru acest an.

Tot luni, 27 ianuarie, Novîi Region a anunțat că serviciul de comunicaţii, informaţii şi presă din regiunea transnistreană a emis un ordin care vine cu noi cerinţe în prinvinţa acreditării instiutuţiilor mass-media şi a jurnaliştilor pe acest teritoriu.

În documentul respectiv se arată că orice instituție mass-media străină care desfășoară o activitate permanentă pe teritoriul transnistrean trebuie să își stabilească un sediu în regiune, ca persoană juridică. Totodată, s-a mărit numărul documentelor necesare la depunerea cererii pentru acreditare - certificat despre componenţa redacției instituției media din străinătate, originalul demonstrând înregistrarea persoanei juridice la așa-zisul stat transnistrean şi altele. În acelaşi timp, nu este clar cum vor funcţiona freelancerii, care nu au nevoie de sediu.

Novîi Region a activat în regiunea transnistreană din martie 2006, fiind proprietatea News Agency NR2 NEW RUSSIA L.P. înregistrată în Scoția, care are birouri în mai multe ţări ale lumii.