Eşti aici

MTIC pregătește noi reguli de acces la rețelele publice de comunicații electronice

25 Martie 2014
1613 afişări

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) a realizat un proiect de lege pentru a simplifica procedura de instalare a rețelelor de comunicații electronice. Astfel, autorii proiectului propun un set de reglementări în ce privește instalarea acestor rețele pe proprietatea privată. Potrivit documentului, vor fi create rețele de comunicații comune pentru mai mulți furnizori de servicii, astfel fiind asigurată trecerea rapidă de la un operator la altul.

Autorii proiectul susțin că orașele Moldovei sunt împânzite cu numeroase cabluri aeriene care sunt instalate fără coordonarea autorităților responsabile, motiv pentru care are de suferit calitatea serviciilor oferite. Una din alternativele oferite de echipa ministerului este tragerea rețelelor prin canalizare.

”Accesul restricţionat (mai ales prin preţuri) la infrastructura asociată (în mod special canalizarea) a operatorului istoric îngrădeşte accesul operatorilor alternativi, care instalează cabluri aeriene ca soluţie mai ieftină”, sunt de părere autorii. În asemenea condiții, statul ar trebui să joace un rol dublu: cel de proprietar și de regulator, dat fiind faptul că operatorul istoric - Moldtelecom - este și proprietatea statului, ceea ce creează condiții incorecte în concurența pe piață.

Stanislav Gordea, unul din autorii proiectului, a declarat pentru Media Azi că inițiativa va încuraja companiile să investească în dezvoltarea acestei infrastructuri și va stimula concurența între furnizorii pentru că ei vor avea aceleași condiții de acces. ”Prin această lege, vrem să dăm rețelelor de comunicații electronice un statut egal cu cel al rețelelor cu energiei electrică, gaze, dat fiind faptul că crește importanța rețelelor de comunicații în societate”, a mai spus Gordea.

”Din cauza reglementărilor învechite din domeniul construcţiilor orientate la un singur furnizor de servicii de comunicaţii electronice, clădirile cu multe apartamente nu au prevăzute canale/reţele de distribuţie pentru accesul la internet şi în unele clădiri se pozează atâtea cabluri, câţi furnizori de internet sunt pe piaţă în sectorul respectiv, ceea ce strică aspectul clădirilor şi nu dă posibilitatea utilizatorilor să treacă uşor de la un furnizor la altul”, se arată în propunerea ministerului.

”După întrarea în vigoare a acestei legi se va prevedea ce tip de cablu poate fi utilizat. Preponderent este vorba despre cablurile de tip fibră optică, atât pentru rețelele magistrale, cât și pentru celea de acces intern. Și acum deja se utilizează cablurile de fibră optică, fiindcă ele permit ca prin unul și același cablu să fie furnizate mai multe servicii, inclusiv, voce, internet, televiziune”, a explicat Gordea.

Gordea a mai spus că, după adoptarea acestui proiect de lege, la construcția noilor blocuri se va ține cont de necesitatea conectării la mai mulți furnizori, însă legea nu va fi aplicată și blocurilor vechi, în afară de cazurile în care acestea vor fi supuse unor renovări.

În afara de crearea rețelei unice în blocuri, inițiativa va îmbunătăți accesul la serviciile de comunicații electronice pentru toți cetățenii, a mai adăugat Gordea. ”Gestionarul blocului locativ este obligat ca să nu creeze priorități pentru furnizorii de servicii. Astfel se asigură dreptul final al consumatorului de a alege furnizorul. Persoana fiind abonată la un operator, după ce-și găsește alt operator mai convenabil poate să se conecteze mai ușor”, a mai spus Gordea.

La elaborarea acestui proiect de lege, care potrivit autorilor corespunde strategiei Moldova 2020, au fost consultate directivele europene și legislația din România și Polonia.