Documentul, prin care administrația instanței își propune să consolideze sistemul de securitate în sediul instituției, îi vizează pe magistrați, alți angajați ai judecătoriei, procurori, avocați, polițiști, participanți la procese, dar și pe reporteri.
Actul arată, între altele, că accesul presei „acreditate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului” (Consiliul nu are atribuții legale de acreditare a presei - n.r.), precum și al altor persoane care doresc să asiste la ședințele judiciare publice, are loc în funcție de spațiul disponibil în sălile de judecată. Totodată, potrivit documentului, jurnaliștii sunt obligați să prezinte buletinul de identitate sau, după caz, alt document care să confirme identitatea persoanei. În plus, numele și prenumele celor care doresc să participe la proces sunt înregistrate într-un registru special care se află la personalul de pază.
Procurorii, avocații și polițiștii prezintă legitimațiile de serviciu, iar judecătorii și grefierii trec în baza unor cartele speciale de acces.
„Această dispoziție ridică mai multe semne de întrebare, făcând trimitere la norme confuze. De fapt, se observă o tendință generală în ceea ce privește limitarea nejustificată a mass-mediei la ședințele de judecată de interes public, dar și al altor persoane interesate. Asta în condițiile în care astfel de prevederi, emise anterior de Consiliul Superior al Magistraturii, au mai fost criticate de societatea civilă”, a comentat Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice.
„Chiar nu văd niciun impediment privind accesul în instanța de judecată. Jurnaliștii pot intra în baza legitimației. Până acum nu ne-a fost sesizat niciun abuz. Dispoziția a fost necesară din motiv că uneori angajații din pază au dificultăți atunci când persoanele care intră în sediul instanței trebuie să se legitimeze”, ne-a explicat judecătorul Ghenadie Pavliuc.
Dispoziția a fost emisă pe 20 iunie, ziua în care organizațiile de media dezaprobau printr-o declarație comună îngrădirea accesului presei la ședința de validare a alegerilor locale noi din Chișinău.
În noiembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii și-a anulat propriul Regulament privind accesul în instanțele judecătorești, publicat în Monitorul Oficial la 21 octombrie. Regulamentul prevedea mai multe restricții, în special pentru jurnaliști, calificate drept abuzive.