Eşti aici

Nu tot ce zboară este legalizat. Autoritățile vor să reglementeze utilizarea dronelor

24 Iulie 2018
1524 de afişări
Utilizarea dronelor în spațiul aerian al Republicii Moldova ar putea fi reglementată după exemplul legislației din Uniunea Europeană. Guvernul a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, că Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) pregătește un regulament privind operarea aparatelor de zbor fără pilot (drone), însă proiectul documentului încă nu a fost făcut public. A fost anunțat că regulamentul va prevedea anumite restricții la utilizarea dronelor, precum și un mecanism de obținere a dreptului de utilizare și de filmare cu asemenea aparate. Experții din domeniu se arată îngrijorați, la rândul lor, ca nu cumva autoritățile sub pretextul respectării dreptului la viața privată să nu instituie niște reglementări prea drastice în acest sens.
 
Comunicatul Guvernului privind reglementarea aparatelor de zbor fără pilot a fost emis după ce reprezentanți ai Executivului s-au întrunit joi, 19 iulie, într-o ședință de lucru special dedicată acestui subiect, la care a participat premierul Pavel Filip, angajați ai autorității aeronautice și cei ai Centrului Național de Protecție a Datelor cu Caracter Personal.

Potrivit comunicatului, dronele vor trebui întâi de toate înregistrate printr-o procedură standard. Cererea de înregistrare a aparatului de zbor va putea fi depusă online, împreună cu declarația pe propria răspundere. După procedura de înregistrare va fi emis documentul de identificare a dronei, care va conține un cod QR. Totodată, proprietarul va fi informat despre regulile de utilizare a acestuia în spațiul aerian.

Una din reguli prevede interzicerea utilizării dronelor în anumite zone (numite zone restricționate), cum ar fi ambasadele, regiunile de frontieră, penitenciarele și diverse obiecte strategice.
 
În afara de aceasta, va fi prevăzut un mecanism separat pentru obținerea avizului de utilizare a dronelor în scop de filmare. Procedura de emitere a avizului pentru înregistrarea video va fi stipulată în proiectul Legii privind regimul mijloacelor video, elaborat de către Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP).
 
În proiectul CNPDCP, care a fost făcut public deja, este menționat că se interzice supravegherea video efectuată cu dronele în spațiul din intravilanul localităților rurale și/sau urbane, cu excepția înregistrării video/audio în scopuri jurnalistice, artistice, culturale sau științifice, atunci când au loc anumite evenimente publice, spre exemplu: concert, protest, producție cinematografică, adunare, panoramă.

Totodată, în documentul CNPDCP e stipulat că excepțiile respective sunt valabile doar în cazul emiterii unui aviz pozitiv din partea Autorității Aeronautice Civile.

În scopul protejării vieții private, în proiectul de lege se menționează că supravegherea video efectuată cu ajutorul dronelor în spațiul din extravilanul localităților rurale/urbane se va efectua cu condiția „asigurării unui nivel corespunzător de detaliere care să nu încalce zona rezonabilă de intimitate”.
 
Anterior, AAC a publicat, în cadrul campaniei de informare privind regulile europene de utilizare a dronelor, câteva restricții suplimentare în acest sens. Astfel, din pliantele informative aflăm că în spațiul UE este interzis zborul la o înălțime mai mare de 120 de metri, este interzis zborul asupra mulților de oameni, este interzisă fotografierea, filmarea sau înregistrarea audio a oamenilor fără permisiunea acestora și este interzis zborul în apropierea obiectelor aflate în proprietate privată, dacă nu există acordul proprietarului.


Regulile Agenției Europene de Siguranță a Aviație privind utilizarea aparatelor de zbor fără pilot. Sursa: pliant, distribuit de AAC pe 12 mai 2018.

Media-azi a încercat să obțină proiectul Regulamentului menționat. Irina Gâscă, șefa serviciului de presă la AAC, a afirmat că documentul încă este în lucru, însă urmează să fie prezentat publicului larg la sfârșitul săptămânii curente (27 iulie).
 
Oleg Tofilat, consultant în domeniul aviației civile și fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, se arată îngrijorat de conținutul comunicatului emis de Guvern. Acesta nu exclude că autoritățile din Republica Moldova pregătesc o variație a unui regulament „foarte restrictiv”, adoptat recent în România, însă anulat ulterior de Curtea Constituțională.
 
Cel mai mult, expertul se arată îngrijorat de prevederile Regulamentului privind „intimitatea vieții private și alte restricții neconexe cu siguranța zborurilor”.
 
Inițiativa autorităților moldovene vine la nici o lună de la adoptarea unor măsuri similare în Uniunea Europeană, unde Consiliul Uniunii Europene a aprobat, în 26 iunie curent, norme actualizate în domeniul siguranței aviației. Acestea includ și primele reglementări la nivel comunitar privind dronele civile de toate dimensiunile. Normele europene privind dronele stabilesc principiile de bază pentru a asigura siguranța, securitatea, protecția vieții private, protecția datelor și protecția mediului. Textul fixează pragul de înregistrare pentru operatorii de drone: aceștia trebuie să fie înregistrați dacă dronele lor sunt capabile să transfere o energie cinetică de peste 80 de jouli în cazul impactului cu o persoană.

Regulamentul european va fi publicat în Monitorul Oficial al UE cel mai probabil până la sfârșitul lunii iulie și va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.
 
Comisia Europeană estimează că, până în 2035, sectorul european al dronelor va furniza în mod nemijlocit un loc de muncă pentru peste 100.000 de persoane și va avea un impact economic de peste 10 miliarde EURO pe an, mai ales în domeniul serviciilor.