Eşti aici

O nouă presiune a Poștei Moldovei asupra presei scrise

14 Septembrie 2018
1470 de afişări
Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” continuă să impună condiții arbitrare de distribuire a edițiilor periodice prin abonare şi vânzare cu amănuntul, iar acest lucru afectează semnificativ redacțiile acestor publicații. Problema a fost semnalată recent de Asociația Presei Independente (API), care, într-un apel public, a cerut ca întreprinderea să nu facă abuz de poziția sa dominanța pe piața de distribuții.

Potrivit apelului API, Î. S. Poșta Moldovei, unicul distribuitor al presei periodice din țară,  impune condiții drastice redacțiilor în contractele de prestare a serviciilor de difuzare pentru anul 2019. Aceste contracte conțin clauze abuzive, unilaterale și uneori inechitabile. De exemplu, întreprinderea propune redacțiilor să acorde gratuit spațiu pe prima pagină a publicațiilor pentru amplasarea publicității întreprinderii.

Totodată, „Poșta Moldovei” își rezervă dreptul să modifice adaosul comercial pentru vânzarea cu amănuntul a publicațiilor periodice, cu toate că acest adaos și așa este foarte mare, constituind 36% din prețul de vânzare. Aceeași întreprindere își rezervă dreptul să refuze distribuirea publicațiilor dacă returul acestora constituie peste 50% din cantitatea expediată spre comercializare pe parcursul a trei luni consecutive.

API a adus aceste fapte la cunoștința Parlamentului, Guvernului, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației și Consiliului Concurenței și a solicitat intervenția autorităților în clarificarea situației.

„Dacă nu vă place – căutați-vă alt difuzor!”

Redactorul-șef al ziarului Cuvântul de la Rezina Tudor Iașcenco susține că editorii de presă deja de mulți ani se confruntă cu o atitudine neprietenoasă față de presă din partea Poștei Moldova. Chiar și contractul vechi conține o serie de clauze abuzive impuse de Poșta Moldovei, consideră Iașcenco. Acest lucru se întâmplă în pofida multiplelor întâlniri între editorii de presă și reprezentanții Poștei Moldovei în diferite formate – la forumurile de presă, în cadrul comisiilor parlamentare. „Dacă nu vă place – căutați-vă alt difuzor – ni se spune. Dar alt difuzor nu există în Moldova. În Chișinău mai este Moldpres, care se ocupă de distribuția presei, dar în plan național  nu avem așa ceva și nu ai încotro – semnezi”, a comentat Iașcenco pentru Media-azi.md.

API a îndemnat redacțiile ziarelor și revistelor să se solidarizeze și le-a recomandat să nu accepte condițiile impuse arbitrar de „Poşta Moldovei”, dar să negocieze contractele și să semnaleze public neregulile din acest domeniu.