Eşti aici

Odată cu anularea stării de urgență, a fost abrogată și decizia privind dublarea termenului de examinare a solicitărilor de informație

30 Aprilie 2021
553 de afişări
Odată ce Curtea Constituțională (CC) a declarat, pe 28 aprilie, drept neconstituțională hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență, din 31 martie, și care urma să fie în vigoare până la sfârșitul lunii mai, au devenit nule și deciziile adoptate de Comisia pentru situații excepționale (CSE), printre care și cea privind dublarea termenului de furnizarea răspunsurilor la solicitările de informație în perioada stării de urgență.

CC a declarat drept neconstituțional actul Parlamentului privind instituirea stării de urgență în urma examinării sesizărilor a doi deputați -  Octavian Țîcu și Sergiu Litvinenco. Curtea a observat că Constituția nu-i acordă Parlamentului suficiente instrumente pentru a colecta de sine stătător informații privind eventualele pericole de natură să afecteze grav funcționalitatea statului sau viața obișnuită a populației, Guvernul fiind cel care are astfel de competențe și, în unele cazuri, Președinția. Curtea a reținut că declararea stării de urgență reprezintă o prerogativă ce aparține exclusiv Parlamentului, însă Legislativul „trebuie să-și bazeze decizia pe date care impun adoptarea unor măsuri urgente de către autorități” și să fie „de ultimul resort”. Astfel, prin hotărârea Curții, instituirea stării de urgență a fost declarată neconstituțională și, respectiv, au încetat să producă efecte juridice și deciziile CSE. 

În una dintre ele, pe perioada stării de urgență, termenele stabilite „pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum şi a petiţiilor” s-a dublat. Premierul interimar Aurel Ciocoi a explicat că decizia a fost dictată de lipsa numărului necesar de personal care activează zilnic în oficiile instituțiilor de stat.

Totuși, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a adoptat o nouă decizie, pe 29 aprilie, pentru a reglementa măsurile de prevenire și control al infecției Covid-19, însă printre prevederile aprobate nu se regăsesc alte restricții la capitolul extinderii termenului de furnizarea a informațiilor. 

Anterior și organizațiile neguvernamentale de media și-au  exprimat „profunda îngrijorare” în legătură cu dublarea, de către CSE, a termenelor de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență.

Sursa foto: dreamstime.com