Eşti aici

Ombudsmanul TRM: În iunie 2019, Moldova 1 nu a demonstrat prompt că este, totuși, un radiodifuzor public

07 August 2020
878 de afişări
Postul public de televiziune Moldova 1 nu a prezentat profesionist și deontologic evenimentele din iunie 2019, atunci când a avut loc tranziția de putere de la fosta guvernare democrată către coaliția majoritară PSRM - ACUM, susține Carmelia Albu, ombudsmanul Teleradio-Moldova. Mediatoarea dintre consumatori și radiodifuzorul public a lansat comentariul la ședința din 7 august a Consiliului de Supraveghere, în timpul prezentării raportului de activitate pentru anul trecut.
 
Ombudsmanul TRM, care primește și analizează plângerile telespectatorilor și radioascultătorilor, a monitorizat produsele media de anul trecut ale televiziunii publice pentru a stabili dacă s-au admis încălcări ale normelor deontologice. În cadrul ședinței, ea a remarcat în special carențe în informarea publicului cu privire la evenimentele din 8 iunie.
 
 „Teleradio nu a demonstrat prompt că este totuși un radiodifuzor public. În emisie - când s-au produs evenimente din Parlament, atunci când se constituiau organele de vârf ale Republicii Moldova -, din păcate, nu au fost publicate imagini sau reportaje pe măsura așteptărilor telespectatorilor. Mai mult, în emisia unor posturi de televiziune care elucidau plenar aceste evenimente erau demonstrate și imagini cu emisia Teleradio-Moldova, unde se difuza intenționat un concert”, a afirmat Carmelia Albu, accentuând că este vorba doar de canalul TV, nu și de postul de radio.
 
Totodată, ea a remarcat „pe alocuri lipsă de pluralism”. „Trebuie, în general, de evitat încălcări de ordin deontologic pentru că telespectatorii, radioascultătorii sancționează dur - prin faptul pierderii încrederii”, a adăugat ea.
 
În context, Albu a recomandat conducerii companiei să instituie un premiu anual pentru angajați, „un fel de Oscar”, cu scopul de a-i motiva să respecte deontologia jurnalistică.
 
Ecaterina Stratan, în 2019: „Am dat toate părțile”
 
Directoarea canalului Moldova 1, Ecaterina Stratan, a lipsit de la ședința online ca să comenteze cele invocate de ombudsman. Potrivit secretarei CS, ea nu a fost prezentă din motive tehnice.
 
Anterior, subiectul a fost discutat atât de către autoritatea de reglementare a domeniului, cât și la nivel parlamentar. În iulie anul trecut, membrii Consiliului Audiovizualului au avertizat public TRM pentru modul în care a relatat evenimentele ce au avut loc pe 8-9 iunie 2019.
 
Mai devreme, unii membrii din comisia parlamentară pentru mass-media au cerut demisia administrației TRM pentru că Moldova 1 nu ar fi avut reacții adecvate cu privire la informarea cetățenilor despre evoluțiile politice din acea perioadă. După acea ședință, administrația TRM a publicat un apel public în care menționa că postul TV ar fi devenit ținta unei campanii de denigrare și că ar fi fost vorba de acuzații pe nedrept.
 
În iunie 2019, Ecaterina Stratan a respins criticile mai multor telespectatori care se arătau nemulțumiți  de modul în care canalul informa publicul. În opinia ei, cei care au considerat că Moldova 1 nu a reflectat suficient evenimentele, cel mai probabil, s-au grăbit cu concluziile.  „Am dat toate părțile”, a comentat ea atunci pentru Media Azi.
 
Am solicitat și de aceasta dată replica Ecaterinei Stratan, dar ea nu a răspuns apelurilor noastre.

Sursa foto: captură Moldova 1/ Directoarea TV la Moldova 1, Ecaterina Stratan, iunie 2019