Eşti aici

ONG-urile de media condamnă abuzurile comise de Inspectoratul de Poliție Ceadîr-Lunga prin tragerea la răspundere contravențională a jurnalistei Natalia Cebotari

18 Mai 2020
1197 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul îngrădirii dreptului la libertatea de exprimare a jurnalistei Natalia Cebotari prin aplicarea nejustificată a sancțiunilor contravenționale.

În luna martie 2020, câțiva angajați ai unei fabrici de textile din Ceadîr-Lunga i-au transmis Nataliei Cebotari, jurnalistă la ziarul regional „Znamea”, informații privind o serie de nereguli admise de către angajator în asigurarea condițiilor de muncă decente pentru salariați. Mai exact, angajații fabricii s-au plâns de faptul că își desfășoară munca în spații aglomerate și prost aerisite, iar angajatorul refuză să respecte măsurile igienico-sanitare. De asemenea, salariații au solicitat jurnalistei să nu le dezvăluie identitatea pentru a nu fi persecutați sau concediați de către angajator.

Ulterior publicării acestor informații pe pagina de Facebook a jurnalistei, administratoarea fabricii ar fi exercitat multiple presiuni asupra angajaților fabricii în scopul identificării persoanelor ce au răspândit informațiile, iar Natalia Cebotari a devenit ținta intimidărilor și amenințărilor parvenite din partea acesteia. Mai mult, reprezentanta fabricii a depus o plângere împotriva jurnalistei la Inspectoratul de Poliție Ceadîr-Lunga. Prin urmare, la data de 14 mai 2020, Natalia Cebotari a fost sancționată pentru comiterea contravenției de calomnie[1], adică pentru răspândirea cu bună știință a unor informații mincinoase ce defăimează o altă persoană, fiindu-i aplicată o amendă în valoare de 2.400 de lei.

Considerăm că organele de drept au sancționat neîntemeiat jurnalista care, în virtutea prevederilor legale[2], își exercita sarcina de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public. Or, Legea cu privire la libertatea de exprimare[3] stabilește că apărarea onoarei, demnității sau reputației profesionale nu poate prevala asupra libertății cetățenilor de a primi informații de interes public.

Reamintim că, actualul cadrul legal[4] prevede că statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei, stabilind că nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii.

În acest context, subliniem că sancționarea contravențională a Nataliei Cebotari reprezintă o ingerință a organelor de drept în activitatea editorială a mass-mediei și constituie în virtutea definiției legale - un mecanism de cenzură[5]. Mai mult, solicitările agentului constatator de a dezvălui identitatea persoanelor ce au furnizat informația, contravin garanției legale[6] de protecție a surselor de informare. 

Prin urmare, intentarea dosarelor contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită cu bună credință sarcina de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public, reprezintă o practică periculoasă, abuzivă și ilegală, fiind inacceptabilă într-o societate democratică.

Având în vedere cele menționate mai sus, solicităm Inspectoratului de Poliție Ceadîr-Lunga să verifice legalitatea acțiunilor agentului constatator și în cazul constatării ilegalității acestora, să întreprindă măsuri pentru atragerea colaboratorului inspectoratului la răspundere conform legislației în vigoare. De asemenea, lansăm un apel către organele de drept de a nu admite pe viitor îngrădirea drepturilor mass-media prin aplicarea abuzivă și ilegală a sancțiunilor contravenționale.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți 
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei 
Centrul  „Acces-Info”

RISE Moldova

 
 

[5]  Legea cu privire la libertatea de exprimare, art. 2 ”cenzură – (…) orice manifestare a autorităților publice de ingerință în activitatea editorială a mass-mediei(…)”.
[6]  Legea cu privire la libertatea de exprimare, art. 13, alin. (2) ”Persoana care a distribuit publicului informaţia obţinută din surse confidenţiale nu poate fi obligată să dezvăluie identitatea sursei în cadrul unui proces civil sau contravenţional.”